Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Садовий взяв під особистий патронат створення Меморіалу пам’яті жертв терору на місці колишньої тюрми на вул. Лонського

Садовий взяв під особистий патронат створення Меморіалу пам’яті жертв терору на місці колишньої тюрми на вул. Лонського. Про це міський голова заявив сьогодні, 23 листопада, під час виїзду комісії, яка займається створенням меморіалу, на місце колишньої тюрми, що на вулиці Степана Бандери,1. Андрій Садовий разом із депутатами міськради, колишніми політв’язнями Іриною Калинець та Іваном Гелем, а також начальником СБУ у Львівській області Володимиром Хімеєм оглянули приміщення колишньої тюрми і обговорили нюанси, пов’язані із створенням меморіалу.
„Я готовий дати максимальну підтримку від міста, щоб це питання якнайшвидше вирішити. Ще до кінця року питання про Меморіал має бути винесене на сесію Львівської міської ради, щоб ми заклали у міський бюджет-2007 хоч частину коштів”, — зазначив Андрій Садовий.
Як пояснив „Гал-info” заступник міського голови Андрій Павлів, наразі не відомо, як виглядатиме меморіал і коли його відкриють.
„Ми вже звернулися в Інститут народознавства, який, власне, і опрацьовує концепцію створення меморіалу. Проект розроблятиме фахівець „Містопроекту” Михайло Федик, яким має досвід у такій роботі. У розробці проекту ми намагаємося вивчати  аналоги, які сьогодні вже у світі, особливо аналоги у Східній Європі”, — повідомив Андрій Павлів.
За словами заступника мера, у меморіальний комплекс жертвам терору увійдуть тюремні приміщення, бібліотека, особисті речі в’язнів, які ще подекуди збереглися в окремих камерах, засоби катування, а також внутрішнє подвір’я тюрми та подвір’я, яке поки що належить слідчому ізолятору СБУ. На останньому, власне, фірма „Галичархбуд” будувала будинок для працівників СБУ. Однак місту вдалося досягнути порозуміння з управлінням служби безпеки області і до 31 грудня 2006 року будівельники мають повністю розібрати будівельні конструкції і засипати землю.
Як додала ж депутат Львівської міської ради Віра Лясковська, найголовніше і водночас дуже складне завдання, щоб меморіальний комплекс виглядав не кращим, аніж все було насправді. За її словами, створення меморіалу потребує дуже великих коштів, отож дуже важливо, щоб до цієї справи долучилися всі можливі сили.
„Дуже добре, що Андрій Садовий взяв під особистий патронат створення меморіалу, але треба і щоб голова Львівської ОДА Петро Олійник, а також Львівська міська та обласна ради долучилися до справи. Це величезні кошти. Скажімо, лише для того, щоб розробити проектну документацію, треба приблизно 200 тисяч гривень”, — зазначила Віра Лясковська.
Щоправда, окрім проекту та коштів для створення меморіалу, треба вирішити також одну юридичну колізію. Як повідомив Андрій Павлів, частина території колишньої тюрми належить слідчому ізолятору СБУ і на це є державний акт відводу землі. Й для того, щоб розпочати роботи зі створення меморіалу, треба відмінити державний акт і залучити ці землі до комунального майна міста.
„Керівництво СБУ пішло нам назустріч і зараз ми будемо звертатися до Верховної Ради про узаконення юридичних аспектів. Поки що перепон нема, тому думаю, що в найкоротший час ми це зробимо”, — повідомив Андрій Павлів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ