Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Самбірські обіцянки в.о. міністра Уляни Супрун

Учора, 6 жовтня, у Самбірському медичному коледжі Львівської області в.о.міністра охорони здоров`я Уляна Супрун презентувала політичний порядок денний реформи медицини. Організували подію Міністерство охорони здоров`я України спільно з аналітичним центром Колегіум Анни Ярославни, громадськими організаціями Центр UA та Пора змін. Про це повідомив журналіст Гал-інфо.

В.о. міністра Уляна Супрун вперше приїхала в районний центр, щоб представити  бачення змін, які відбудуться у сфері охорони здоров`я, та щоб провести консультації із зацікавленими сторонами. Вона озвучила  перешкоди змінам та шляхи їх подолання.

На думку доктора Уляни Супрун пріоритетними завданнями міністерства мають бути  створення однакових умов  доступу  до медичних послуг та забезпечення високоякісної медичної допомоги для всіх громадян України.

Мета реформи - створення  системи універсального доступу, тобто гарантований державою медичний пакет допомоги має бути доступний для кожного громадянина, незалежно від місця проживання, місця роботи та соціального статусу.

Міністр зазначила, що для цього необхідно спершу реформувати первинну ланку медичної допомоги, а згодом  - вторинну. Окрім того, необхідно підняти рівень кваліфікації фахівців та перейти до державної системи медичного страхування, яка не виключає приватного страхування.

За словами Уляни Супрун, у рамках реформи мусить відбутися  зміна системи фінансування сфери охорони здоров`я  на таку, де гроші йтимуть за пацієнтом. "Таким чином, пацієнт зможе обрати лікаря, укласти з ним угоду та отримати послуги незалежно від місця реєстрації", - заявила в.о.міністра.

В умовах  децентралізації відповідальність та повноваження,зокрема щодо прийняття фінансових рішень, переходять на регіональний рівень. На місцевому рівні  відповідальна громадськість, яка може  і має впливати  на прийняття рішень щодо розподілу  публічних фінансів впливаючи на місцеву владу, обраних нею депутатів.

Отож, перша презентація  Програми дій в.о. міністра охорони здоров`я  відбулася у Самбірському районі, який лідирує у створенні об`єднаних територіальних громад та вже має солідний досвід децентралізації.

На зустрічі були присутні представники влади, керівники медичних закладів, медичні фахівці, представники громадських організацій та журналісти Самбірського, Старосамбірського, Дрогобицького районів.          

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ