Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

СБУ видало першу книгу з повним переліком всіх розсекречених документів про Голодомор

В переддень роковин Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Києво-Могилянській академії Центр досліджень визвольного руху та Архів СБУ презентував книгу «Голодомор 1932-1933 років в Україні за документами Галузевого державного архіву СБУ. Анотований довідник». Про це повідомили у прес-службі Центру досліджень визвольного руху.

Ця книга – перше видання повного переліку всіх розсекречених документів СБУ (1930—1980-ті роки) про Голодомор та короткий огляд їх змісту. Іменний та географічний покажчики вказують осіб, населені пункти, регіони та країни, згадані в архівних документах.

На презентації упорядник книги Василь Даниленко зазначив: “Уперше описано виявлені в ГДА СБУ документи, що стосуються перепису населення 1937 р. і свідчать про значні втрати українського населення в роки Голодомору”.

“У презентованому довіднику вміщено інформацію про події, що передували Голодомору. Йдеться про справи, які висвітлюють опір селян колективізації, розкуркуленню, хлібозаготівлі, нав’язуванню непосильних податків і державних позик. На основі масових настроїв українських селян формувалися донесення про наближення антирадянського збройного повстання в Україні”, - розповів пан Даниленко.

До наукового обігу вводяться розсекречені 2009 р. інформаційні повідомлення та доповідні записки КДБ УРСР, які розкривають форми і методи боротьби КДБ проти поширення у світі правди про Голодомор.

Історик Володимир В'ятрович додав: “Інформаційна блокада довкола Голодомору утримувалась комуністами десятки років. На початку 1980-х українці діаспори кинули їй серйозний виклик — розпочали підготовку до вшанування 50-ої річниці трагедії. А вже 1987 рік можна вважати часом остаточного перелому в інформаційному протистоянні між КГБ та української діаспорою: 25 грудня цього року Володимир Щербицький у доповіді, присвяченій 70-річчю створення УРСР, вже згадав про факт голоду, в пресі почали з'являтися перші публікації про голод” .

Книгу видано Центром досліджень визвольного руху спільно з Галузевим державним архівом СБУ, Інститутом історії України НАНУ та Інститутом української археографії та джерелознавства ім.М.Грушевського. Упорядники: Василь Даниленко, Людмила Аулова, Валентина Лавренюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ