Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сеник пропонує створити окрему державну службу збереження національно-культурної спадщини

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник закликає створити окрему державну службу збереження національно-культурної спадщини – про це голова ЛОР заявив сьогодні на засіданні кординаційної дорадчої ради голів районних та місцевих рад у Львові.

Крім цього, на думку Сеника, при кожній обласній та районній ОДА, а також міських радах треба створити окремі відділи, які б займалися цим питанням. „Всі ці питання окреслені в законопроекті про охорону національно-культурної спадщини ЮНЕСКО, який Львівщина виносить на розгляд парламенту. Голова ВРУ, як він запевнив, готовий всіляко підтримати прийняття цього закону, – зазначив Мирослав Сеник. – Сьогодні недотримання законодавства про історико-культурну спадщину, не визначення повноважень між Держбудом і Міністерством культури призвело до того, що ми втрачаємо багато історико-культурних пам’яток, отож прийняття цього закону, а також прискорення розгляду переліку пам’яток, які не підлягають приватизації, затвердження Державної програми збереження та використання замків на 2007-2001 роки, програми збереження пам’яток дерев’яної сакральної архітектури на 2006-2011 роки є надзвичайно важливими”.
Як наголосив голова Львівської облради, окрім державної підтримки, треба заохочувати меценатство у сфері збереження історико-архітектурної спадщини та створити систему суттєвих пільг для меценатів. На сьогодні на Львівщині є 8 441 пам’ятка, яка знаходиться під охороною держави, 816 з них – державного значення, 3812 – пам’яток історичного значення, 868 – пам’яток археології та 611 пам’яток дерев’яної сакральної архітектури, 8 – історико-культурних заповідників. Через відсутність належного фінансування, а також відсутність чіткого розмежування повноваження, як зазначив Сеник, область втратила три будинки, які були пам’ятками архітектури у Львові, фрески Бруно Шульца у Дрогобичі та сім пам’яток дерев’яної сакральної архітектури.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ