Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сергій Квіт: "Вважаю, що виш має бути фінансово незалежним"

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт 30 квітня відвідав із робочим візитом Ужгородський національний університет. Розпочав зустріч із викладачами вишу й журналістами з питань імплементації Закону України «Про вищу освіту», а потім відповідав на запитання, яких виявилося чимало. Повідомили в прес-службі Міністерства освіти і науки України.

Міністр Сергій Квіт повідомив, що МОН прийняло новий перелік галузей знань і спеціальностей. «Це було дуже непросто. Укрупнення призвело до скорочення переліку. Цей перелік працюватиме вже з 2016 року. Хтось може не знайти своєї спеціальності у цьому переліку, однак це не означає, що його кафедра закривається», – наголосив Міністр.

За словами Міністра, сам університет формує свої навчальні плани, одержує ліцензію на спеціальність, акредитує освітню програму, а ВНЗ може акредитувати той перелік, який вважає за потрібне. «Ідеться про розширення прав самого навчального закладу, - підкреслює Міністр, - тому ніякої трагедії у зменшенні переліку спеціальностей немає».

Сергій Квіт розповів, що на Заході кількість предметів менша, оскільки якість вишу визначається результатами наукових досліджень, а щоб займатися наукою викладач повинен мати для неї час. Відповідно, аудиторне навантаження студентів теж зменшуватиметься: кожна кафедра може представляти курси на вибір.

Міністр також наголосив на тому, що виші мають право запрошувати іноземних викладачів: «Колеги, ви найближче до Західної Європи, тому, прошу вас, використовувати закон. Диплом не потрібно нострифікувати– достатньо рішення Вченої ради».

Невдовзі 118 філій ВНЗ позбавлять ліцензій. Передусім ті, які не дають вищої освіти. «Звертаюся до вас, як до провідного вишу на Закарпатті. Ми повинні відсікти тих, хто не дає якісної вищої освіти», – зазначив міністр в УжНУ.

На запитання щодо вивчення іноземних мов Сергій Квіт зауважив, що мовна політика – це політика самого університету. Міністерство вийшло з ініціативою проведення Літньої школи англійської мови. Сьогодні збирають банк даних волонтерів, які могли б поїхати у села й провести там літню школу. Йдеться про те, щоб запровадити «моду» на вивчення іноземних мов.

Актуальним є питання про дипломи ВНЗ. Цього року УжНУ змушений оголошувати конкурс, бо немає жодного виконавця, який погодився би виготовляти диплом за 34 гривні, – підкреслив проректор Олександр Рогач.

«Пластикові дипломи непотрібні. І коли вам кажуть, що він краще захищений, то це повний абсурд. Бо є серія і номер, які підтверджують диплом. Ви як університет повинні виготовити диплом із обов’язковою інформацією. Він має бути паперовий, дизайн залежить від вас. Зазначу, що пластикових дипломів немає ніде у світі. Тому з цього року УжНУ замовлятиме паперові дипломи. Вигляд не грає ролі, а ціна має значення», – пояснив Міністр.

"Стосовно навантаження викладача, то воно має бути 600 годин", – зауважив Міністр. На запитання про те, коли ж буде змінено підхід, за яким ставка викладача залежна від кількості студентів, Сергій Квіт відповів, що повинна, у першу чергу, змінитися філософія фінансування.

«Ми встановимо порядок, у який спосіб можна реалізувати норму закону про право університетів на обслуговування у банках, тобто, рухаємося в бік повної фінансової незалежності вишу. Скоро почне діяти Національна агенція з якості вищої освіти, Зрозуміло, що без змін у країні неможливі зміни у вищій освіті.», – сказав Сергій Квіт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ