Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Що буде далі з цінами на нафту?

Після домовленості про зниження видобутку нафти між ОПЕК і країнами, що не входять до картелю, ціни почали зростати. Утім, зростання було нетривким. Експерти мають різні прогнози подальшої динаміки цін.

Ціни на нафту в понеділок, 12 грудня, сягли максимального рівня з літа 2015 року. Барель (159 літрів) північноморської нафти Brent коштував близько 57,89 долара, американської WTI - 54,51. У порівнянні з п'ятницею ціни зросли на більш ніж п'ять відсотків.

Напередодні стало відомо про домовленість між 13 членами Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) та 12 іншими країнами, які не входять до картелю, про скорочення видобутку енергоносія. Такого компромісу досягнуто вперше з 2001 року. Мета - досягти зростання цін на "чорне золото". Протягом останніх двох із половиною років ціни на нафту знизилися з майже 115 до - в певні періоди - навіть близько 27 доларів за барель.

Утім, вже у вівторок, 13 грудня ціни знову дещо впали. Ф'ючерси на барель нафти марки брент з терміном поставки у лютому на ранкових торгах коштував 55, 53 долари. Це на 16 центів менше, ніж ввечері понеділка. Нафта марки WTI подешевшала навіть на 23 центи. 

Перед досягненням домовленості про скорочення видобутку з країнами, що не входять до картелю, члени ОПЕК наприкінці листопада домовилися між собою скоротити видобуток нафти на 1,2 мільйона барелів - до 32,5 мільйона на добу. Зменшувати планують із 2017 року.

Поступове скорочення

Скорочення триватиме півроку. Країни, що не входять до ОПЕК, скоротять сукупний видобуток на 558 тисяч барелів на добу. Росія, зокрема, зобов'язалася скоротити його на 300 тисяч барелів.

Скорочення, щоправда, відбуватиметься поступово. Глава російського міненерго Олександр Новак уже заявив, що повного обсягу скорочення планують досягти у квітні або травні. Загалом світовий нафтовидобуток мають зменшити майже на два відсотки.

На ринку буде дефіцит?

Експерти оцінюють новини по-різному. З одного боку, ще ніколи досі не вдавалося досягти подібних домовленостей між ОПЕК і такою кількістю країн, що не входять до картелю. Тому деякі оглядачі говорять про поворотний момент, який може допомогти зменшити надлишкову пропозицію на ринку.

"Щойно нафтовидобуток скоротять на початку 2017 року, на ринку нафти замість надлишкової пропозиції буде дефіцит", - вважають експерти компанії Bernstein. За їхніми оцінками, вже в першому півріччі 2017-го попит перевищуватиме пропозицію на близько 800 тисяч барелів нафти на добу.

Порожні обіцянки?

Інші експерти висловлюють скепсис. "Надзвичайно сумнівно, чи будуть домовлені скорочення обсягів видобутку дотримані, - каже експерт із аналізу цін на сировину німецького Commerzbank Ойґен Вайнберґ. - Досвід вчить, що такі домовленості - тільки порожні обіцянки, яких переважно не дотримуються".

Експерт критично коментує і реакцію ринку: "Зростання цін на нафту як реакція на домовленість - передусім результат спекуляцій". На думку фахівця, багато інвесторів, які й без того робили ставку на підвищення цін, скористалися домовленістю, досягнутою на вихідних, як приводом для ще більшого зростання цін.

Фахівець Commerzbank прогнозує, що найпізніше навесні нових домовленостей перестануть дотримуватися. Урешті-решт санкції за ігнорування нікому не загрожують, додає він.

У перспективі оглядачі також вказують на нафтовидобуток у США. Сполучені Штати останніми роками серйозно розвивали нафтову промисловість. Хоч після обвалу цін у 2014 році процес і призупинився, але якщо ціни зростуть, то американський нафтовидобуток стане рентабельнішим. А перспектива збільшення нафтовидобутку у США суперечить можливості тривалого зростання цін на енергоносій, каже Вайнберґ.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ