Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Що робити, якщо розбився градусник? Збережіть на замітку !

Що робити, якщо розбився градусник? Збережіть на замітку ! А також куди можна у Львові здати градусники.

Ртуть небезпечна. Це аксіома. Потрапити в організм вона може двома шляхами: через травний тракт або через дихальні шляхи. З'їсти ртутну кулька ви, звичайно, навряд чи зможете. (Виняток - ви маленька дитина. Але в цьому випадку потрібно викликати блювоту і терміново дзвонити в швидку.) А ось вдихнути пари ртуті при наявності розбитого градусника - запросто. Результат - ртутне отруєння, яке довгий час може протікати без яких-небудь загальних симптомів. Дратівливість, нудота, схуднення. Подумаєш, з ким не буває: тиждень був складний, і потім - у місті взагалі жити шкідливо. Проте отруєння повільно, але вірно підкрадається до свята святих нашого організму - центральної нервової системи і нирок.

Що потрібно робити !

1. Перед збором ртуті одягніть гумові рукавички: речовина не повинна стикатися з оголеними ділянками шкіри.

2. Обмежте місце аварії. Ртуть прилипає до поверхонь і може бути легко рознесена на підошвах по інших ділянках приміщення.

3. Максимально ретельно зберіть ртуть і всі розбиті частини градусника в скляну банку з холодною водою, щільно закрийте кришкою, що закручується. Вода потрібна для того, щоб ртуть у воді не випаровувалась. Банку тримайте подалі від нагрівальних приладів.

4. Дрібні крапельки можна зібрати за допомогою шприца, гумової груші, двох аркушів паперу, лейкопластиру, скотчу, мокрої газети.

5. Відкрийте вікна і провітріть приміщення. Якщо і залишилися будь які випаровування, нехай вивітрюються у вікно.

6. Місце розливу ртуті обробіть розчином хлорного вапна або хлораміну. Це окислить ртуть, чим приведе її в нелеткий стан. Якщо ні того, ні іншого в будинку не знайшлося, можна приготувати гарячий мильно-содовий розчин: 30 грамів соди, 40 грамів тертого мила на один літр води.

Що робити не можна !

1. Не можна викидати термометр який розбився у сміттєпровід. Два грами ртуті що там випаруються здатні забруднити шість тисяч кубометрів повітря.

2. Не можна підмітати ртуть віником: жорсткі прути тільки подрібнять отруйні кульки в дрібний ртутний пил.

3. Не можна збирати ртуть за допомогою порохотяга: повітря яке продувається порохотягом полегшить випаровування рідкого металу. До того ж, порохотяг після цього доведеться відразу ж викинути.

4. Ні в якому разі не можна створювати протяг до того, як ви зібрали ртуть, інакше блискучі кульки розлетяться по всій кімнаті.

5. Не можна прати одяг і взуття, які контактували з ртуттю, в пральній машині. По можливості - цей одяг краще викинути.

6. Не можна спускати ртуть у каналізацію. Вона має властивість осідати в каналізаційних трубах. До речі, витягти ртуть з каналізації - неймовірно складно.


Як повідомили Гал-інфо в Головному управління ДСНС України у Львівській області, ртуть приймають у районних адміністраціях. Там є відділи надзвичайних ситуацій. Вони її збирають, а потім централізовано передають на утилізацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ