Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що робити зі сміттям: Львів консультують закордонні експерти

Як повідомили Гал-інфо в прес-службі Львівської міської ради, до Львова завітав німецький фахівець – керуючий директор CDM Інжиніринг Україна Даніель Аспліф, який працює над розробкою національної стратегії поводження з ТПВ в Україні.

Упродовж дня експерт провів кілька робочих зустрічей із представниками міськради та міським головою Львова Андрієм Садовим, під час яких ознайомився із місцевою ситуацією з відходами, поділився досвідом у вирішенні таких проблем, а також проконсультував з точки зору розробки регіональної концепції поводження з ТПВ.

«Кілька тижнів тому ми анонсували, що Львів долучається до світової ініціативи Zero Waste, у рамках якої через 5 років як мінімум 30% ТПВ не повинні захоронюватись. І, власне, є 5 блоків, за якими буде рухатися реалізація стратегії, – зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. – Зараз ми комунікуємо з різними середовищами, запрошуємо до Львова колег. Зокрема, нещодавно тут були польські фахівці з 5 різних міст, а сьогодні для нас велика честь приймати у Львові одного з експертів, який працює над національною стратегією поводження з ТПВ, чернетку якої нещодавно запрезентувало Міністерство екології, Даніеля Аспліфа».

Як розповів директор міського департаменту житлового господарства та інфраструктури Сергій Бабак, німецький фахівець провів наради з посадовцями міськради, де озвучив інформацію щодо розробки загальнодержавної стратегії. Вони ж, водночас, подали власні пропозиції як представники структури, що займається такою проблемою всередині окремого регіону.

«Ми знайшли спільну мову і розуміння того, що, враховуючи ситуацію з поводженням з ТПВ в країні загалом, держава повинна відігравати в її вирішенні визначальну роль. Жоден регіон України не зможе в найближчій перспективі самостійно вирішити цю проблему комплексно та якісно, як того вимагають стандарти країн ЄС чи навіть стандарти України. Це загальнодержавна проблема. Ми раді, що над концепцією почали працювати, водночас – висловили доповнення до неї, і маємо надію, що його буде враховано. Також сподіваємось, що на її підставі до ЗУ «Про поводження з ТПВ» буде внесено конкретні статті, які дадуть змогу пришвидшити роботу і щодо пошуку земельної ділянки, і щодо пільгових кредитів від держави, і щодо максимального сприяння в залученні коштів від європейських банків. Також важливим є створення в Україні такої системи підходів, аби інвестори йшли сюди працювати, аби їм було це цікаво, аби їм ніхто не заважав, і аби вони бачили гарантію повернення своїх коштів», – зазначив Сергій Бабак.

За словами ж самого експерта, основними пріоритетами національної стратегії поводження з відходами є, власне, законодавча база, адже необхідно, щоб вона відповідала європейським стандартам, у зв’язку з підписаною Угодою про асоціацію. Він також відзначив, що перший проект цієї концепції буде готовий до кінця лютого, аби опісля мати змогу врахувати відгуки та пропозиції і вже наприкінці березня запустити фінальний варіант. «Після цього очікуємо, що вона буде затверджена законодавчо, і потім будуть прийняті відповідні закони. Сподіваємось, що це допоможе приймати рішення на національному рівні, а також сприятиме поліпшенню регіонального управління у сфері поводження з ТПВ», – відзначив Даніель Аспліф.

Нагадаємо, ініціатива «Zero Waste» передбачає перехід від управління відходами до управління ресурсами, що сприятиме економічному та соціальному розвитку. Для цього пріоритет надаватимуть заходам із запобігання утворення відходів, роздільному збору сміття та повторному використанню товарів. Відтак, Львів повинен стати першим містом України, що приєднається до спільноти прогресивних міст світу.

Слідкувати за оновленнями в напрямі розробки стратегії поводження з ТПВ у Львові, а також за анонсами та перебігом громадських обговорень можна на сторінці ініціативи у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ