Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що треба зробити перед співбесідою

Співбесіда пройде успішно і без зайвих хвилювань, якщо присвятити трохи часу підготовці. Поради експертів Міжнародного кадрового порталу hh.ua допоможуть вам у цьому.

1. Вивчіть компанію, у яку йдете

Чим займається організація: що приносить основний дохід, які в неї основні проекти/продукти, з ким вона конкурує і яку частку ринку охоплює. Почитайте новини і перегляньте соціальні мережі компанії, щоб бути в курсі останніх подій. Перевірте, чи не було скорочень у департаменті, куди ви влаштовуєтесь. Подивіться інші оголошення цього роботодавця на сайті з вакансіями: це допоможе визначити рівень зарплат, якщо компанія їх зазначає.

2. Вирішіть для себе особисто питання про зарплату

Твердо вирішіть, яку зарплату ви хочете і на який мінімум готові погодитися. Мінімум у кожного свій, але ми рекомендуємо обов’язково врахувати при його підрахунку всі регулярні обов’язкові платежі й побутові витрати. На співбесіді ця цифра може лише підвищитися, якщо з’ясується, що від вас очікують виконання додаткових обов’язків, — але ніяк не зменшитись. Інакше задоволення від роботи ви навряд чи будете отримувати.

3. Проведіть репетицію самопрезентації

Якщо ви знаєте, що вам складно презентувати себе, — репетируйте. Найкраще зробити так: складіть список ваших навичок, які будуть найбільш корисними для цієї вакансії. Це ваші козирі. Структуруйте їх у хронологічному порядку, щоб розповісти про місця роботи, де ви отримали зазначені навички. Розповідь повинна бути достатньо короткою, не довшою ніж дві хвилини. І вона повинна презентувати вас як кандидата, який принесе максимальну користь компанії. Прорепетируйте відповідь перед дзеркалом або перед близькими, якщо не впевнені в собі.

4. Перевірте адресу і маршрут

Щоб не витрачати на це час у день співбесіди, напередодні перевірте ще раз адресу компанії. Зазвичай її надсилає HR-менеджер разом із запрошенням на розмову. Подивіться, як дістатися за потрібною адресою, побудуйте маршрут і закладіть час із запасом. Що попросив узяти з собою рекрутер? Найчастіше потрібен паспорт, щоб отримати перепустку на прохідній. Якщо необхідно взяти із собою диплом, резюме або ще щось — зберіть усе напередодні, складіть в одну папку й покладіть у сумку.

5. Підготуйте одяг

Щоб узагалі не хвилюватися про це у день співбесіди, виберіть зручний одяг заздалегідь. Не варто одягати презентабельну річ, якщо вона коле й тисне, інакше на співбесіді ви будете думати про тугий пояс, а не про запитання інтерв’юера. Переконайтесь напередодні, що речі чисті й непом’яті.

6. Придумайте запитання

Складіть список запитань, які хочете поставити HR-менеджеру. Про зарплату, умови, час роботи, попереднього співробітника на посаді, безпосереднього керівника або про моменти, які вас особливо зацікавили в оголошенні про вакансію. Запишіть ці запитання у блокнот або на аркуш паперу. На співбесіді сміливо дістаньте його і запитуйте просто за списком. Під час інтерв’ю у вас можуть виникнути додаткові запитання. Обов’язково озвучуйте їх, це покаже вашу зацікавленість і уважність.

7. Поїжте!

У розпал зустрічі може підло забурчати в животі. Якщо ви легко піддаєтесь емоціям і точно знаєте, що на співбесіді будете сильно хвилюватися, випийте таблетку заспокійливого. Але лише якщо ви вже пробували його раніше — інакше є ризик, що новий препарат виявиться надто сильним і викличе не спокій і розслаблення, а легку загальмованість.

Потрапити на співбесіду допоможе правильно складене резюме. Для тих, хто сумнівається у своїх силах або не впевнений, що вигідно описав свій досвід і навички, є матеріал від hh.ua «Слова і фрази, які зроблять резюме значно кращим».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ