Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Що відбувалося із зарплатами у 2016 році

Дві третини компаній підвищували зарплати своїм співробітникам протягом 2016 року. У порівнянні з минулим роком зріс відсоток корпорацій, які змогли підвищити зарплати всім без винятку співробітникам. Більшість роботодавців платили зарплату вчасно. Про це далі — в огляді Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Ситуацію на ринку праці в 2016 році можна назвати періодом зростання і поступового подолання кризових тенденцій. Позаду залишились масові скорочення і затримки зарплат збоку роботодавців. За даними опитування, дві третини компаній підвищувати зарплати своїм співробітникам у 2016 році. У порівнянні з минулим роком, зріс відсоток корпорацій, які змогли підвищити зарплати всім без винятку співробітникам (тепер таких 38%). Правда, розмір надбавки був невеликим і не перевищив 10-15%.

За твердженням 77% роботодавців, зарплату своїм співробітникам вони платили вчасно. Майже в кожній п’ятій компанії інколи траплялись невеликі затримки, але в підсумку все виплачували в повному обсязі. І лише 5% опитаних роботодавців зізнались, що в них були проблеми з вчасною виплатою заробітних плат протягом року.

Проте якщо проаналізувати відповіді співробітників, ситуація виглядає дещо по-іншому. Лише 59% із них стверджують, що компанія, в якій вони працюють, дотримувалась фінансових зобов’язань перед своїми співробітниками і платила зарплату вчасно. Кожному шостому заробітну платню затримували зрідка. Ще кожен восьмий лише інколи опинявся у настільки неприємній ситуації. Стільки ж нарікають на постійні затримки збоку компанії.

Загалом якщо роботодавець і затримував зарплату, то не більш ніж на кілька днів (понад третина компаній). Дещо більше чверті компаній примушували чекати своїх співробітників тиждень-півтора. У кожній десятій організації працівники очікували на свої гроші два-три тижні. Проте в деяких компаніях траплялись більш тривалі відстрочки з виплати зарплат. Серед тих, хто отримував «прострочену зарплату», 8% чекали своїх грошей місяць і близько п’ятої частини опитаних — понад місяць.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в грудні 2016 року. В опитуванні взяли участь 1217 респондентів із різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ