Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Щороку на Львівщині близько 700 дітей зазнають опіків тіла

Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
1/5
Щороку у Львівській області близько 700 дітей отримують опіки тіла через необачність дорослих. Більшість з них потребують госпіталізації одразу ж після нещасного випадку, а згодом - медичної опіки до кінця життя.

Про це сьогодні, 18 вересня, в межах інформаційно-профілактичної кампанії із запобігання опікам у дітей розповів начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, передає кореспондент Гал-інфо.

За його словами, опікові травми є одними з найскладніших за важкістю клінічного перебігу, складністю лікування, вартістю та наслідками. Окрім цього, за частотою вони займають друге місце серед дитячого травматизму і найчастіше трапляються у побуті через незнання або необережність дорослих.  

Варто наголосити, що з 700 випадків близько 500 є такими, які вимагають стаціонарного лікування в умовах спеціалізованого опікового центру, який у Львові діє на базі комунальної 8-ї міської клінічної лікарні. Найчастіші пацієнти цього центру – це діти у віці від 1 до 5 років.

«Найбільша концентрація опіків, а це понад 60%, стається у віці від 1 до 3 років винятково через недогляд батьків, бо більшість термічних уражень у дітей стаються у побуті - на кухні і у ванній кімнаті. Тому скеровуємо свої зусилля на те, щоб вчити, пояснювати молодим батькам, дорослим, як запобігти опікам, адже опікова хвороба - це хвороба на все життя. Виписуючись з центру, люди до кінця не усвідомлюють, що впродовж багатьох років їхнім дітям доведеться робити десятки оперативних втручань, пластичних операцій. І це стає не лише медичною проблемою, а й соціальною, бо впливає на психологію дитини: дитина часто уникає суспільства через те, що вона не така, як інші», - наголошує Володимир Зуб.

Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
1/5

З метою поширення інформації про небезпеку опіків та способів їх уникнення, управління охорони здоров’я спільно з фахівцями опікового центру 8-ї міської клінічної лікарні розробили спеціальні буклети, які розповсюджуватимуть у дитячих садочках і школах. Окрім цього, у всіх жіночих консультаціях закладів охорони здоров’я Львова запроваджені «Школи відповідального батьківства»: в процесі підготовки до пологів майбутнім мамам розповідають про те, як запобігти опікам у дітей, а під час відвідування дитячих поліклінічних відділень проводять відповідні інструктажі та роз’яснення. Навчання батьків також відбувається на базі дошкільних навчальних закладів.  

Якщо ж нещасного випадку уникнути не вдалось, дуже важливо вміти надати необхідну першу медичну допомогу, оскільки неправильні дії дорослих у такій ситуації можуть значно нашкодити дитині.

«Якщо дитина вже обпеклася, то, для початку, варто забрати ураженого від джерела опіку і зняти одяг. Далі слід охолодити уражену ділянку шкіри за допомогою вологої тканини або холодної води. Дуже важливо надати першу допомогу впродовж перших 5 хвилин, бо чим швидше охолодимо тканини, тим меншою буде глибина опіку і, відповідно, меншою буде важкість опікової травми. В жодному разі не можна мазати шкіру кремами чи олією. Важливо захистити рану від інфекції, наклавши чисту стерильну пов’язку на уражену ділянку тіла, і обов’язково звернутися до медичних працівників, бо самостійно визначити глибину опіків надзвичайно важко», - наголошує дитячий лікар-комбустіолог Олег Александрович.

Варто зазначити, що кожного року в межах українсько-американського соціального проекту «Лікарі об’єднуються заради допомоги дітям», медики з опікового центру Бостона спільно з львівськими колегами консультують та оперують дітей зі всієї України, які перенесли опіки. Цьогоріч з 23 по 30 вересня у Львові вже всьоме працюватиме міжнародна виїзна клініка під керівництвом Геннадія Фузайлова, професора Гарвардської медичної школи, лікаря бостонської клініки Shriners Hospitals for Burn Children. Під час роботи виїзної клініки лікарі планують оглянути дітей з різних областей України, які постраждали внаслідок опіків. З них, традиційно, певну кількість відберуть для проведення оперативних втручань.

Як вберегти дітей від опіків тіла, – поради лікарів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ