Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Щовихідних польські туристи витрачають на нелегальні тури по Львову приблизно 50 тис. грн – Андрій Клімашевський

Щовихідних польські туристи витрачають на нелегальні тури по Львову приблизно  50 тис. грн – Андрій Клімашевський

Щовихідних польські туристи витрачають на нелегальні тури по Львову приблизно  50 тис. грн, 20% з цих коштів мали б йти на податки – зазначив начальник управління культури Львівської міської ради Андрій Клімашевський.

„На вихідні до Львова приїжджає величезна кількість польських туристичних груп, які не користуються послугами  українських екскурсоводів, хоча в законодавстві України чітко зазначено, що проводити екскурсійну діяльність в Україні мають право тільки резиденти України. До того ж у Львові створена  Акредитаційна комісія з питань видачі дозволів туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу, яка не тільки проводить тестування на знання мови, а й затверджує текст екскурсії, оскільки слова гіда складають враження про країну. У Львові є величезна кількість гідів, які володіють польською мовою і мають право проводити екскурсії, окрім того, вартість послуг українського гіда  для групи з 40 осіб  – 60 євро, тоді як польські пропонують свої послуги за 150-250 євро”, - зазначив Андрій Клімашевський.
 З цього приводу  у Києві 13-14 листопада  в рамках Першого засідання міжурядової українсько-польської комісії з питань економічного співробітництва  відбулося засідання  Міжвідомчої українсько-польської комісії з питань туризму щодо проблемних питань двостороннього туристичного обміну, зокрема, щодо візового забезпечення поїздок українських туристів до Польщі й екскурсійного обслуговування польських туристів в Україні. На комісії було прийнято протокол, згідно з яким польська сторона здійснить заходи щодо посилення контролю за діяльністю польських туристичних підприємств, які організовують групові подорожі до України, з метою запобігання незаконної діяльності польських екскурсоводів на території України.
„Проведення польськими гідами екскурсій згідно із законодавством України  повинно підлягати штрафуванню, проте єдиний орган, який має право стягати штрафи, –податкова міліція, не займається цим питанням. Тому ми разом з органами місцевого самоврядування хочемо створити спеціальний орган, який займатиметься фіксуванням фактів правопорушень і стягненням штрафів. В Європі за таке правопорушення  стягується  значна сума – 200-300 євро”, - розповів Андрій Клімашевський.
Згідно зі статистичними даними, протягом 2005 року Україну відвідало 120 тис. туристів, з них 30% поляків, проте більшість поїздок польських туристів триває 1-2 дні і  не фіксується статистикою. З цих нетривалих поїздок близько 70% туристів приїжджають зі своїми гідами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ