Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Щит Європи – головна тема фестивалю «Ту Стань!»

На Львівщині з 5 по 7 серпня на території історико-культурного заповідника Тустань, що в с. Урич (120 км від Львова) відбуватиметься щорічний фестиваль «Ту Стань!». Цього року основною історичною темою «Ту Стані!» буде Щит Європи. Про це сьогодні, 1 серпня, під час прес-конференції розповіли організатори.
 

Цього року відбудеться вже 11 фестиваль і тепер до місця його проведення буде добиратися краще, зважаючи на ремонт дороги до заповідника.

Як розповів директор фестивалю «Ту Стань!» Орест Кондратович, акцент робитимуть на атмосферу, щоб відвідувачі фестивалю могли на собі відчути дух Середньовіччя і спробувати себе в різних ремеслах.

Окрім того, вперше у цьому році заплановано провести дитячий штурм фортеці.

«Діти матимуть змогу вдягнути на себе м’які обладунки і побавитись», - сказав він.

Головний режисер фестивалю Уляна Мороз зазначила, що основна історична тематика цього року є Щит Європи, адже відомо, що ще з ХІІІ століття Україна виступала щитом між Європою і Азією захищаючи європейські держави від набігів монголів.

«Зараз знову насувається «Золота орда», і знову ми стоїмо щитом Європи. Щоб відобразити це, підготували велику скульптурну групу коронування короля Данила, який свого часу зробив визначальний для нас вибір і прийняв корону від Папи Римського. Це був визначальний вибір – рух в сторону Європи», - сказала вона.

Скульптурна група заввишки у 4,5 м із начитаною звуковою доріжкою, яка оживатиме, коли біля скульптур з’являтимуться глядачі.

Після фестивалю ця скульптурна група постійно буде перебувати в заповіднику аж до зими.

Протягом фестивалю працюватиме чотири тематичні сцени-галявини, кожна з яких стане острівцем середньовічного життя.

Окрім того, планується запустити «Водяну стіну» - новітню інтерактивну локацію, за допомогою якої на фестивалі буде проектуватися 3-D зображення тустанської фортеці.

Також заплановано провести виставку уніформ І і ІІ Світових воєн, а також форми з АТО.

Голова ГО «Чорна Галич», ре конструктор середньовічного бою Ярема Іванців наголосив, що в першу чергу фестиваль «Ту Стань!» має просвітницьку місію. Він закликав гостей брати з собою дітей, щоб вони могли максимально долучатися та в інтерактивний спосіб вивчати історії України.

Доїхати до фестивалю можна або власним транспортом, або ж забронювавши місце в автобусах, які курсуватимуть із Львова до Тустані.

Вхід на фестиваль на три дні коштуватиме 250 грн. Можна також придбати квитки на один день. Для дітей – 50% вартості.

Для діток дошкільного віку та учасників АТО вхід вільний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ