Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Схетина: Росія напала на Україну без оголошення війни

Росія без оголошення війни напала на Україну і поставила під сумнів міжнародний порядок в Європі. Повідомив Укрінформ.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина під час виступу в Сеймі Польщі у четвер про завдання зовнішньої політики Польщі на 2014-2015 роки, передає власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

“2014 рік буде записаний в історію як час, коли у 100-річчя початку Першої світової війни Росія поставила під сумнів діючий міжнародний порядок в Європі, що сформувався після Холодної війни. Порушено принципи недоторканності кордонів, незастосування сили в міжнародних суперечках, суверенітету держав. Сьогодні складні випробування проходить наш східний сусід - Україна, яка була атакована без оголошення війни”, - заявив Схетина.

Міністр констатував, що в Європі ожили загрози, актуальні до 1989 року: перспектива збройної агресії, непередбачуваність великої наддержави, нехтування правами суверенних народів і ризик поділу континентів на сфери впливів.

Глава МЗС Польщі підкреслив, що анексія Криму Росією і конфлікт на Донбасі поставили під сумнів основи європейської безпеки. На його думку, потрібно повернути віру в систему європейської безпеки, а тому треба розглянути можливість реформування ОБСЄ.

“Ми не хочемо повторення Холодної війни, не хочемо нової залізної завіси, навіть пересунутої на Буг чи Дніпро. Європа заслуговує в XXI столітті на мир і не повинна повторювати помилок з попереднього століття, таких як застосування сили щодо слабших, порушення їхньої територіальної цілісності, дестабілізація ситуаціъ в регіоні. На це ми ніколи не погодимося”, - наголосив глава польської дипломатії.

Схетина зазначив, що суспільство країн східної Європи має повне право на самостійний вибір напряму свого розвитку і Польща надаватиме їм підтримку як на двосторонньому, так і на європейському рівнях.

“Сьогодні ми вітаємо все українське суспільство, яке в результаті останніх виборів у черговий раз підтвердило значення проєвропейської орієнтації і зменшення впливу радикалів й екстремістів", - констатував Схетина.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ