Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Шокін блокує арешт Бойка, – нардеп

Генпрокурор Віктор Шокін вже три місяці не підписує подання слідчих ГПУ до Верховної Ради про надання згоди на зняття недоторканості, затримання та арешт Юрія Бойка.

Про це у своєму блозі на "Українській правді" пише депутат Сергій Лещенко (БПП) з посиланням на власні джерела.

Епізод стосується афери зі скрапленим газом Сергія Курченка, де слідчі прямо називають Бойка "учасником злочинної організації".

Лещенко вказує, що однією з найдовіреніших осіб Шокіна в генпрокуратурі є Василь Драган. Він обіймає посаду "старшого помічника генерального прокурора з особливих доручень".

В часи Януковича, з 18 серпня 2010 року по 22 квітня 2013 року Драган працював під керівництвом міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Посада Драгана називалася..."завідувач Сектору запобігання та виявлення корупції". Саме в його часи відбулася найбільша афера останньої п'ятирічки під назвою "Вишки Бойка", які були придбані в ризьких бомжів за завищеною вдвічі ціною, нагадав Лещенко.

Але, окрім "Вишок Бойка", антикорупційний комісар Міненерго не зреагував на іншу аферу.

Ідеться про схему Курченка з реалізації скрапленого газу, який за заниженими цінами викуповувався начебто для потреб населення, але насправді продавався за ринковою вартістю комерційним підприємствам.

"Перебуваючи на посаді міністра палива та енергетики, а в подальшому віце-прем'єр-міністра, Бойко всупереч інтересам держави використав надані йому повноваження та, ставши учасником підконтрольної Курченку злочинної організації, (...) вчинив умисний злочин проти власності", – ідеться у поданні, заблокованому Шокіним.

В цій кримінальній справі винесено повідомлення про підозру Курченку та одному з його підлеглих на прізвище Сало, а також заступникам губернаторів Харківської області Дулубу, Черкаської області Рябцеву, Київської області Максименку. Бойко на виклики слідчого не являвся до прокуратури, що стало підставою вимагати для нього тримання під вартою.

"У матеріалах провадження є достатні докази для підозри Бойка за статтями участь в злочинній організації та заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах(частина 1 статті 255, частина 5 статті 191) – до 12 років з конфіскацією майна, а тому до нього може бути застосовано арешт", – сказано в поданні, яке Шокін приховав у прокуратурі.

"Саботаж та покривання Бойка стало для мене останньою краплею. Довіру до Шокіна як генерального прокурора втрачено, тому я поставив підпис під постановою про його відставку", - наголосив Лещенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ