Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Шотландія погрожує накласти вето на вихід Британії з ЄС

Шотландський парламент може спробувати накласти вето на вихід Сполученого Королівства зі складу ЄС, заявила ВВС перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.
radio24.ua

Загальні результати референдуму в Британії, що пройшов у четвер, 23 червня, показали, що 52% громадян підтримують вихід з ЄС, 48% - проти нього. Водночас у Шотландії результати були відмінними: там проти "брекзиту" виступили 62% виборців, тоді як за вихід проголосували 38%.

Шотландія проведе термінові консультації з Брюсселем

Лідерка Шотландської національної партії (SNP), що має більшість у місцевому парламенті, Нікола Стерджен у коментарі ВВС заявила, що вона закликатиме шотландських парламентарів не давати свою "законодавчу згоду" на вихід Британії з ЄС.

За словами пані Стерджен, вона хоче захистити народ Шотландії від негативних наслідків "брекзиту".

"Шотландія ясно і рішуче проголосувала за те, щоб залишитися частиною Євросоюзу", - наголосила лідерка Шотландської національної партії.

Раніше вона заявляла, що "брекзит" може стати приводом до проведення другого референдуму про незалежність Шотландії.

Уряд Шотландії вирішив провести референдум про незалежність від Великої Британії

Водночас міністр у справах Шотландії британського уряду, консерватор Девід Манделл заявив, що він особисто не вірить у те, що Шотландія потенційно може заблокувати "брекзит".

"Ми маємо поважати результати [референдуму] у четвер, навіть якщо вони нам не подобаються - це було загальнобританське голосування, це було голосування усього народу Сполученого Королівства", - заявив він у коментарі програмі Sunday Politics Scotland.

Чи може Шотландія заблокувати "брекзит"? Коментар політичного редактора BBC Scotland Браяна Тейлора

"Я думаю, блокування шотландським парламентом "брекзиту" - малоймовірне на праві лиш того, що шотландський парламент має втілювати європейське законодавство.

59% шотландців готові голосувати за незалежність - опитування

Це не право, що виникає відносно речей, які мають значення, - спільного ринку і європейських договорів.

Я також думаю, що політично це викличе величезне обурення з боку Вестмінстера (британського парламенту. - Ред.) й Англії.

Якщо б, скажімо, Шотландія проголосувала "так" на референдумі про незалежність у 2014, і Вестмінстерський парламент застосував тоді механізм блокування, аби це зупинити, можна було б зрозуміти гнів, із цим пов'язаний.

Гадаю, це можливий, але не ймовірний політичний сценарій".

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ