Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Шведські кінологи готують собак-археологів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Шведські кінологи готують собак-археологів

У провінції Норботтен на півночі Швеції, в Каліксі, кінологи готують собак-археологів, які здатні знаходити місця давніх поселень

Минулої осені співробітники Музею Норботтену провели перші польові випробування для чотириногих дослідників далекого минулого, а зараз, в ході разкопок неподалік від Каліксу, триває подальше відпрацювання необхідних навичок.

Вік цього поселення – близько 4 тис. років, і, за словами вчених, його грунт зберігає чимало залишків їжі, якою харчувались доісторичні мешканці цього місця. У минулому році собаки-археологи вказали на нього, а результати розкопок підтвердили правоту їх «експертного висновку».

Незважаючи на те, що в пошуковій справі ці собаки не новачки – вони вже натреновані на виявлення наркотиків, - археологія ставить перед ними дещо інші вимоги, що, за словами кінолога Оке Наалісваара, стало ясно після торішніх дослідів.

«Ми змінимо підхід і будемо дресирувати собак не для пошуку кісток, а залишків вогнищ. Тоді і копати треба буде менше, що призведе до менших пошкоджень останків», - пояснює Наалісваара, який при цьому зазначає, що всі розуміють складність завдання, яке ставиться перед чотириногими помічниками.

«Різні тварини по-різному розпізнають запахи. І для собак може бути важко знати напевно, на що саме їм потрібно реагувати. Але ми продовжуємо дресирування», - розповіла журналістам кінолог Фріда Палмбу.

Її колега Наалісваара каже, що на підготовку собаки, що спеціалізується на пошуках препаратів, наприклад, наркотиків, йде близько 6 місяців. Але оскільки у випадку з археологією кінологи не знають точно, на які запахи потрібно дресирувати собаку, часу на підготовку потрібно більше, і тут особливо потрібна допомога археологів.

FlashNord

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ