Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Скутерист не винен у смерті підлітка на Байкалі? – місцеві ЗМІ

Нещодавно Президент України Віктор Ющенко підписав Указ № 610/2009 "Про звільнення Станіслава Курмана з посади начальника Управління Служби безпеки України у Львівській області». Раніше Президент нагородив його орденом Богдана Хмельницького III ступеня за документування справи хабарництва голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича у грудні 2008 року. Хоча причини звільнення в Указі не зазначено, подейкують, що формальним приводом для звільнення стало перебування і відпочинок п. Курмана на озері "Байкал" у той день, коли там загинув підліток. Також прокуратура підтвердила, що цього дня на озері міліцейські високо посадовці. Про це йдеться у статті під назвою «Хвилі «байкальської» справи» авторства Ярослава Мухи, що опублікована у миколаївській районній газеті "Громада".

 

Заступник прокурора області старший радник юстиції В.Д. Гураль повідомив журналістів офіційним листом, що «розслідування підтвердило ознаки халатності в діях працівників правоохоронних органів. Вже 7 осіб понесли за це дисциплінарні покарання. Притягнуто до дисциплінарної відповідальності Миколаївського міжрайонного прокурора за неналежне виконання службових обов'язків… Прокуратура підтвердила, що того злощасного понеділка відпочивали на дачі серед інших, окрім колишнього начальна обласного СБУ, ще й заступник начальника обласної міліції Володимир Дитюк, начальник відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб області Василь Логін, начальник обласного управління юстиції Андрій Багряк. Та «проведеним досудовим слідство фактів причетності цих осіб до вчиненого злочину не здобуто». Інкримінують, щоправда, невідомо кому, «порушення чинних на транспорті правил та завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває у небезпечному для життя стані, внаслідок чого наступила смерть Заріцького І.І., за ознаками злочинів, передбачених ч.З ст. 135, ст. 291 КК України, та з інших питань». Залишимо це для знавців Кримінального Кодексу. Відзначимо тільки, що тепер стає зрозумілим, чому миколаївська міліція всіма силами намагалася уникнути виконання неодноразових рішень Миколаївської райради та РДА про заборону експлуатації на водоймі моторних плавзасобів. Хотів би я подивитись, як котрийсь сержант розвертав би джип заступника начальника обласної міліції чи керівника СБУ

 

Трагічні події подаються прокурором так: «29.06.2009 року приблизно о 14 годині 00 хвилин, Заріцький І.І. разом із своїм товаришем Медиком Н.І., 2000 року народження, в сидячому положенні плавали на камері від вантажного автомобіля марки "ГАЗ" на затопленому кар'єрі біля с.Демня Миколаївського району Львівської області.

 

У цей час на озері плавали гідроцикли. Коли неповнолітні відплили від берега на відстань приблизно 40 метрів, невстановлена особа, керуючи одним із них, проплила у безпосередній близькості від дітей, створивши при цьому хвилю, від якої Заріцький І.І. та Медик Н.І. впали у воду, внаслідок чого Заріцький І.І. втопився, а Медик Н.І. був врятований одним з мешканців с.Демня Шевчуком М.І.

 

За наявності очевидних ознак злочину, незважаючи на порушення водієм скутера чинних на транспорті правил та свідомого залишення без допомоги особи, яка перебуває у небезпечному для життя стані, що спричинило її смерть, в порушення п.4 наказу Генерального прокурора України №4гн, Миколаївським міжрайонним прокурором Кравцем С.В. впродовж 10 днів не усунуто грубі порушення вимог ч.2 ст.97 КПК України, допущені працівниками Миколаївського РВ ГУ МВС України у Львівській області при проведенні дослідної перевірки та прийнятті рішення за вказаним фактом.

 

За неналежне виконання службових обов'язків Миколаївського міжрайонного прокурора притягнуто до дисциплінарної відповідальності. 09.07.2009 року матеріали зазначеної кримінальної справи направлено для проведення подальшого досудового слідства в СУ ГУМВС України у Львівській області.

 

Цього ж числа кримінальну справу № 122-0742 прийнято до свого провадження заступником начальника відділу СУ ГУМВС України у Львівській області Кучерявим Т.І. та по ній створено слідчо-оперативну групу, до складу якої включено працівників ГУМВС України у Львівській області та Миколаївського РВ ГУМВС України у Львівській області.

 

Щодо притягнення працівників підрозділів ГУ МВС України у Львівській області до дисциплінарної відповідальності за порушення вимог чинного законодавства при проведенні дослідчої перевірки за фактом утоплення Заріцького І.І., інформую, що за неналежну організацію дослідчої перевірки за вказаним фактом начальникові СВ Миколаївського РВ ГУ МВС України у Львівській області Сасу С.М. та слідчому вказаного підрозділу Івасенко У.М. оголошено догану кожному.

 

Крім цього, за результатами ініційованого прокуратурою області службового розслідування, чотирьох працівників ОВС, якими не забезпечено вчасного інформування прокуратури області про факт утоплення Заріцького І.І., притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

 

На даний час досудове слідство триває та перебуває на контролі у прокуратурі області".

 

Не так давно Святослав Кравець переведений на роботу у Львів, а на його місці працює вже інший прокурор, також львівський. Поки-що офіційного представлення не було (або редакцію і громадян району про це забули повідомити). А прокурора Львівської області Олексія Баганця Президент України відзначив орденом «За заслуги» ІІІ ступеня «за вагомий особистий внесок у державне будівництво, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди 18-ї річниці незалежності України». Про трагічну недавну смерть 16-річної юнки на тому ж озері в огородженій та оплачуваній зоні не йдеться. Тут скутери ні при чому, хоч і надалі їздять. Не знаємо навіть, чи порушена справа. Натомість, понесла кадрові втрати наша миколаївська міліція. Накрила «байкальська хвиля» Любомира Белейчика та Бориса Пелюховського. Так сталося. Чим усе закінчиться – побачимо. Наразі видається, що винуватими будуть батьки дітей та районна рада. Такі перспективи вимальовуються, виходячи із інформації пана Гураля та деяких інших джерел. На жаль.

 

P.S. Оприлюднені в ЗМІ результати слідчого експерименту, який провели львівські правоохоронці, такі: «віражі скутериста на водній поверхні не могли призвести до перевертання надувної камери з двома хлопчаками». Перевернулася сама по собі, згідно із законами механіки, гідравліки та всесвітнього тяжіння? А, може, й за якими іншими… Добре, що не сталося, як в тому старому анекдоті. Десять молдавських міліціонерів пливли в човні. Човен перевернувся, усі втопилися. Запитання: скільки всього втопилося міліціонерів? Правильна відповідь – 20. Бо ще 10 втопилися під час слідчого експерименту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ