Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Слідчі засекретили Сендака

1/3
Військова прокуратура Львівського гарнізону здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактом вимагання та отримання неправомірної винагороди окремими депутатами Винниківської міської ради за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 статті 368 Кримінального кодексу України. Водночас, у якій ролі у цій справі проходить екс-голова Львівської обласної ради, у військовій прокуратурі повідомити відмовились, покликаючись на таємницю слідства.

Нагадаємо, 17 жовтня цього року  військова прокуратура Львівського гарнізону за матеріалами та спільно із співробітниками відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ у Львівській області в рамках контролю за вчиненням злочину задокументувала факт вимагання та одержання неправомірної вигоди заступником голови постійної комісії з питань земельних відносин, охорони навколишнього середовища та архітектури Явного Б.П., а також двома депутатами Винниківської міської ради – Чорного А.П. та Хому В.В.

Хабар у розмірі 10 тис доларів США та однокімнатної квартири в м. Винники, вартістю понад 350 тис грн, призначався за сприяння приватному підприємцю в продовженні оренди земельної ділянки для будівництва багатоквартирного житлового будинку в м. Винники та не перешкоджання в здійсненні господарської діяльності. Грошові кошти та документи на квартиру виявлено та вилучено під час огляду місця події.

Корупціонерів було затримано в порядку ст. 208 КПК України, їм було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням).

19 жовтня 2016 року Шевченківський районний суд м. Львова обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів заступнику голови постійної комісії з питань земельних відносин, охорони навколишнього середовища та архітектури, а також двом депутатам Винниківської міської ради. Як альтернативу суд визначив для зловмисників розміри застав: службовій особі встановив понад 2,7 млн грн, а двом депутатам – понад 4,1 млн грн та понад 1,3 млн грн відповідно.

21 жовтня підприємець Павло Фіщук, від якого перелічені депутати Винниківської міської ради, власне, і вимагали хабара, дав прес-конференцію. «Їх угрупування у Винниках називають «ніф-ніф і наф-наф». Головна особа тут – колишній мер Винників Сергій Уваров. Співголова – Андрій Чорний, котрого і затримали разом з двома іншими депутатами під час отримання хабара. Всеволод Хома та Богдан Явний, за словами підприємця, це виконавці. Перший під час каденції Уварова з голосу вносив усі корупційні питання на сесії міськради. До Павла Фіщука так звані посередники звернулись в квітні цього року. В липні мав закінчитись договір оренди на земельну ділянку під будівництво, який слід було продовжити на п’ять років. «На цій ділянці вже збудований один будинок і проведені комунікації. Я сказав, що хабарів давати не буду, а той, хто буде вимагати, сяде у в’язницю», - зазначає підприємець.

Водночас Павло Фіщук розповів, що ще одним посередником у справі цього хабара виявився колишній голова Львівської обласної ради Михайло Сендак. «Саме він озвучив мені цифру – 10 тисяч доларів. Він сказав, що забезпечить мені безпеку процесу. Мовляв, оскільки в нього зв’язки в прокуратурі і СБУ, то до нього підійшли з проханням стати гарантом в цій справі», - розповів тоді Павло Фіщук.

Усі намагання львівських журналістів, у тому числі журналістів Гал-інфо, взяти у Михайла Сендак коментар з цього приводу, закінчились нічим. Михайло Сендак «ліг на дно».

1 листопада стало відомо, що Апеляційний суд Львівської області переглянув рішення Шевченківського суду Львова та зменшив розмір застав трьом депутатам Винниківської міської ради, яких затримали на хабарі. Після зменшення розміру застав до 116 тис. грн усі депутати вийшли на волю, сплативши необхідну суму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ