Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Словенія посилила правила в'їзду для мігрантів

Словенія оголосила про різке посилення правил в'їзду до країни для мігрантів. Відтепер через кордон пропускатимуть тільки біженців, що опинилися у дійсно скрутному становищі, а також тих мігрантів, що планують просити в країні офіційного притулку.

Тих, хто планує використовувати Словенію як перевалочний пункт на шляху до інших країн, через кордон більше не пропустять. Зараз таких мігрантів більшість.

Правила в'їзду посилили у рамках спроб закрити маршрут через Балканські країни, яким тисячі людей користуються, аби потрапити із Греції до Західної Європи.

Через Словенію, що є членом ЄС, пролягає шлях мігрантів із Північної Африки і Близького Сходу до Європи. Більшість мігрантів дістаються Туреччини, звідти морем переправляються до Греції, після чого прямують через Балкани до Європи.

Нові обмеження набули чинності опівночі у середу за місцевим часом.

Як заявив словенський прем'єр-міністр Міро Церар, так званий балканський маршрут відтепер "фактично закривається". За його словами, такий крок є частиною набагато ширшої ініціативи, у рамках якої інші Балканські країни разом із Грецією і Туреччиною "повертатимуть назад усіх нелегальних мігрантів".

Одразу після заяви уряду Словенії Сербія оголосила, що закриває свій кордон із Македонією і Болгарією для всіх, у кого немає віз чи інших документів, що дозволяють перебування в країні.

За словами аналітиків, ці заходи ставлять під питання майбутнє Шенгенської зони.

Раніше вісім членів Шенгену, включно з Австрією, Угорщиною і Словаччиною, посилили прикордонний контроль, залишивши тисячі мігрантів не в змозі вибратися із Греції.

Європа нині бореться із найбільшою міграційною кризою з часів Другої світової війни. Минулого року більше мільйона людей нелегально потрапили до країн ЄС. Більшість із них - сирійці, що тікають від громадянської війни в країні.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ