Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Слуга народу" - партія влади із сумнівними слугами

Нинішні рейтинги "Слуги народу" дозволяють партії взяти найбільше місць в парламенті за всю історію. За різними підрахункам ЗЕкоманді можуть дістатися від 113 до 127 депутатських мандатів. І це без урахування мажоритарників. Втім, доброчесність та професіоналізм імовірних народних обранців від "Слуги народу" не вселяють оптимізму.

Прокляття правлячої партії

Кадровий голод, стислі терміни та відсутність ретельної перевірки кандидатів уже найближчим часом перетворять «Слугу народу» в типову правлячу партію. Будь-яка така політсила не є монолітною – у ній завжди діють свої групи впливу. У БПП, приміром, була група колишніх УДАРівців, група Кононенка та Березенка, група єврооптимістів. Були і свої групи в «Партії регіонів» - люди Ахметова, група Фірташа-Льовочкіна, група Клюєва. Подібні утворення аж ніяк не сприяють міцності фракції. Часто між групами ведеться тиха війна за сфери впливу та фінансові потоки. І з великою імовірністю така доля чекає парламентську фракцію «Слуги народу».

«Слуга народу» як партія створена під вибори, не має ні організаційної структури, ні часу, щоб відбирати кандидатів. Тим не менш вони потрібні як повітря, оскільки рейтинги зашкалюють і не використати це та не завести в Раду якнайбільше свої депутатів, було б дурістю. Виникає патова ситуація – популярність шалена, а гідних кандидатур, щоб осідлати хвилю хайпу – бракує. Власне, це є причиною того, що в списки партії та серед мажоритарних кандидатів затесалися відверті пройдисвіти – люди проросійських поглядів та наближені до різного роду олігархів і токсичних політиків.

Спершу вибірково зазирнемо в списки мажоритарних кандидатів «Слуги народу».

У Вінницькій області, наприклад, мінімум двоє кандидатів пов’язані з одіозним екс-регіоналом Григорієм Калетником. Саме він вів засідання Верховної Ради, коли приймали диктаторські закони 16 січня.

Це Павло Довгань (18 округ), який навчався в аграрному університеті Калетника та зараз в ньому працює. Раніше Довгань виступав за те, щоб сотні гектарів землі залишались в університеті для дослідів, а по факту, перейшли в управління Калетника. А також Таїса Томляк (16 округ), що є юристкою Вінницького національного аграрного університету. Крім того, від «Слуги народу» йде Ірина Борзова – керівниця «Ліги сміху» Зеленського. Вона має оформлений за російським законами бізнес в Криму та отримала від нього більше півмільйона прибутку в рублях у 2016 році.

У Січеславській області серед мажоритарників чимало людей олігарха Ігоря Коломойського. Юрій Місягін (28 округ), Сергій Демченко (29 округ), Дмитро Чорний (34 округ), Владислав Бородін (38), Сергій Северін (39 округ). Усі цю люди або колись балотувались від партії УКРОП або є чинним депутатами від політсили. Северін у 2014 році взагалі був радником Коломойського на посаді голови Дніпропетровської ОДА. Також по 25 округу балотується Максим Бужанський, блогер та телеведучий, який відкрито виступав проти Революції Гідності та вважає, що при Януковичу було краще.

На Івано-Франківщині схожа історія. Там теж є люди пов’язані із Коломойським. По 83 округу йде помічник нардепа від УКРОПу та бізнес-партнера Коломойського Ігоря Шевченка, Андрій Сторожук. Ще один помічник Шевченка йде по 84 округу. Це Ігор Фріс, нотаріус. Також балотувався в місцеву раду від УКРОПу. Черговий «укропівець» йде по 86 округу. Це Олександр Матусевич - депутат Івано-Франківської облради.

Крім того, пов’язані з УКРОПом люди випливають в інших областях. По 211 округу Київщини йде колишній помічник трьох «укропіців» - Шевченка, Батенка та Денисенка – Олександр Юрченко. У тій же області по 215 йде голова Київського УКРОПу Богден Яременко. На Волині – округ 20 та 21 – В’ячеслав Рублев – голова фракції УКРОП в місцевій раді та заодно радник Ігоря Палиці – бізнес-партнера Коломойського; Андрій Лев – у 2015 році балотувався в Луцьку міську раді від УКРОПу.

Окремої уваги вартий журналіст 1+1 Олександр Дубинський, який балотується по 94 округу Київської області. Дубинський часто потрапляв у скандали через свої безпідставні звинувачення різних політиків. Наразі з ним судиться Уляна Супрун. Журналіст любить проводити розслідування, які, на диво, часто виявляються  ангажованими та захищають  позицію власника каналу 1+1 Ігоря Коломойського, зокрема щодо питання законності націоналізації «ПриватБанку». Також Дубинський вважає вітання «Слава Україні» нацистським та підтримує тісну дружбу з адвокатом Януковича Портновим.

А тепер розберемось, що там у партійному списку партії Зеленського.

№9. Олександр Ткаченко – гендиректор каналу 1+1, який належить Коломойському.

№73. Роман Мулін – колишній депутат Івано-Франківської облради від «Партії Регіонів»

№78. Ольга Кавун – співвласниця салону краси, на початку року разом з чоловіком офіційно спонсорувала партію проросійського політика Мураєва «Наші».

№83. Андрій Клочко – балотувався до парламенту спершу від Блоку Лівих Сил, згодом до Київради від проросійської партії «Відродження».

№97. Микита Потураєв – політолог, колись працював експертом в партії УКРОП.

№112. Євгенія Кравчук – раніше керувала прес-службою УКРОПу, балотувалася від цієї партії до Київради.

№119. Андрій Задорожний – юрист, його брат Олександр Задорожний був представником президента Кучми в парламенті та довіреною особою Януковича.

№131. Тетяна Циба – у 2015 році балотувалася від УКРОПу до Київради

Вцілому, серед імовірних депутатів від «Слуги народу», як по списках, так і по мажоритарці, дуже багато людей, які мають прямі зв’язки із Коломойським через діяльність у його партіях УКРОП та трохи менше – у Відродженні.

Також чимало людей, які в минулому були різним чином пов’язані з «регіоналами» та іншими сумнівними людьми.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ