Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«Сміттєва криза» у Львові: де вихід?

Львівське сміття везуть на звалища довколишніх міст
Львівське сміття везуть на звалища довколишніх міст
Тіло еколога, зниклого в під завалами Грибовицького сміттєзвалища, досі не знайшли
Тіло еколога, зниклого в під завалами Грибовицького сміттєзвалища, досі не знайшли
Львівські укропівці закликали створити спільну робочу групу з подолання наслідків Грибовицької трагедії
Львівські укропівці закликали створити спільну робочу групу з подолання наслідків Грибовицької трагедії
1/3
УКРОП запропонував невідкладні заходи для того, щоб львівські відходи перестали отруювати життя людей

Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, яка забрала життя трьох рятувальників, змусила хвилюватися всю Україну, адже свої «грибовичі» є чи не в кожній області. Втім, найбільший клопіт все ж має Львівщина. Відходи з обласного центру після закриття звалища в Грибовичах комунальники везуть на полігони довколишніх міст, чим дуже обурюють місцеві громади. Частину непотребу зі Львова влада домовилася переправляти до Києва. Та це – тимчасово, лише до 1 серпня. А далі що?

Гроші на вітер

Кожного дня Львів продукує, за різними даними, від 400 до 700 тонн сміття. 220 з них щодня везтимуть за 500 кілометрів – на столичний завод «Енергія», де відходи сортуватимуть та спалюватиму. Депутат міської ради з фракції УКРОП Любомир Босаневич порахував, що за літній період на це з бюджету Львова витратять 25 млн грн. Гроші «проїздять» замість того, щоб побудувати на них, наприклад, дороги. Решту сміття розвозять на п’ять звалищ у Львівській області. На які саме – у міськраді не кажуть, щоб не провокувати людей. Активісти вже не раз блокували львівські сміттєвози. Громаду можна зрозуміти, адже людям дихати цим непотребом, пити воду, яку воно забруднює. Крім того, полігони перевантажуються і своє сміття їм буде нікуди дівати. Не виключені й «позаштатні» ситуації: зсуви відходів, загоряння.

Щоб запобігти новому екологічному лиху, народний депутат зі Львівщини, голова політради партії УКРОП Тарас Батенко закликав керівництво районних та міських адміністрацій ретельно підходити до співпраці з обласним центром у питанні вивезення побутового непотребу. За його словами, в разі можливості прийняти відходи, слід укладати угоди зі Львівською міською радою, в яких чітко обумовлювати обсяги сміття, терміни прийому та відшкодування можливих негараздів, пов’язаних зі збільшенням навантаження на звалища. 

Від розмов – до дій

Після трагічної загибелі рятувальників на Грибовицькому сміттєзвалищі минув майже місяць, та далі балачок справа поки не йде. Немає відповіді на найгостріші питання: хто винен і що буде далі? Куди подінуть львівське сміття після того, як Київ перестане приймати його значну частину? Де, коли і хто побудує сміттєпереробний завод на Львівщині?

Депутати Львівської міської ради з фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» запропонували своє бачення того, як розрубати «сміттєвий» гордіїв вузол. На їхню думку, найперше слід невідкладно створити спільну робочу групу з керівників фракцій всіх політичних партій, представлених у Львівській обласній та міській радах, членів комісій з екології, керівників громадських об’єднань та фахівців у галузі сміттєпереробки.

«Час переходити від політичних розмов до реальних дій, а не їхньої імітації. Це єдиний шлях до подолання важкої ситуації, яка склалась внаслідок Грибовицької трагедії», – заявив голова фракції УКРОП у Львівській міській раді Ігор Телішевський під час прес-конференції. Його колеги по фракції – Ігор Зінкевич, Іван Гринда, Любомир Босаневич та депутат Жовківської районної ради від партії УКРОП, голова комісії з екології Ігор Муравський наголошують, що міська та обласна влада не мають спільного бачення виходу з ситуації, а комісії, покликані розслідувати трагедію на звалищі в Грибовичах, працюють неефективно. Відтак, крім створення спільної робочої групи, депутати-укропівці закликають негайно відновити роботу Львівської міської ради для ухвалення необхідних місту рішень (під час останньої сесії там сталися сутички активістів та правоохоронців, а мер Садовий, який мав звітувати щодо ситуації в Грибовичах, не з’явився на засідання), а також притягнути до відповідальності високопосадовців Львівської міської ради, чия бездіяльність призвела до трагедії на сміттєзвалищі та подальших проблем зі зберіганням сміття.

Аби львівське сміття перестало отруювати життя мешканців області, укропівці закликають якнайшвидше звернутися по консультації до провідних зарубіжних фахівців у галузі сміттєпереробки й оголосити конкурс проектів на побудову сміттєпереробного заводу і рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Адже розвинені країни світу вже давно навчилися перетворювати сміття на електрику та тепло. Наприклад, у Швеції програма утилізації відходів набрала таких обертів, що країна навіть завозитиме 800 тисяч тонн сміття з сусідніх держав.

Укропівці також закликали владу провести інвентаризацію всіх звалищ області та звернути увагу на наявність можливих корупційних зв’язків між львівськими можновладцями та власниками фірм, які перевозять та утилізують сміття.

А ще, на думку представників УКРОПу, варто більше уваги приділяти тому, щоб привчати людей сортувати сміття перед тим, як його викинути: окремо пластик, папір, побутовий непотріб, адже так його буде простіше утилізувати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ