Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сноуден може дати свідчення у справі про прослуховування телефону Меркель

Екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден готовий поспілкуватися зі співробітниками генпрокуратури ФРН або парламентської комісії і дати їм свідчення у зв'язку з можливим прослуховуванням канцлера Німеччини Ангели Меркель, повідомив в інтерв'ю німецької телекомпанії ARD депутат бундестагу Ганс-Крістіан Штребеле, який у четвер, 31 жовтня, в Москві зустрівся зі співробітником спецслужб.

"Він висловив принципову готовність допомогти проясненню ситуації. Передумови для цього потрібно створити. Це ми довго і всебічно обговорювали", - сказав Штребеле.

Штребеле, який є членом парламентського комітету з контролю за діяльністю спецслужб, повідомив, що зустріч зі Сноуденом була присвячена обговоренню умов, на яких він може дати показання. Зокрема, він розповів екс-співробітник ЦРУ про існуючі можливості приїхати в Німеччину без ризику бути виданим США. За словами депутата, Сноуден виявив інтерес до його слів, але вказав при цьому на його складну з юридичної точки зору ситуацію.

Штребеле також запропонував Сноудену можливість провести зустріч з учасниками розслідування в Москві. Подальші деталі своєї бесіди з колишнім співробітником американської розвідслужби депутат пообіцяв розповісти на позачерговому засіданні контрольного комітету бундестагу.

Про те, що спецслужби США могли прослуховувати мобільний телефон Ангели Меркель, стало відомо минулого тижня. Скандал розгорівся з подачі журналістів, які працювали з отриманими від Сноудена даними і звернулися в уряд Німеччини за поясненнями.

Парламентська комісія для розслідування діяльності у Німеччині спецслужб США, в тому числі прослуховування Меркель, може бути створена на надзвичайній сесії бундестагу 18 листопада. Кримінальну справу, в рамках якого Сноудена може опитати генпрокуратура ФРН, поки не порушено. До теперішнього часу слідчі тільки запустили процедуру збору інформації у зв'язку з появою даних про прослуховування.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ