Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні – останній день, коли можна висунутись кандидатом в президенти

Перший етап виборчої кампанії з виборів президенти України, які відбудуться 17 січня 2010 року, завершується сьогодні, 6 листопада. Це останній день, коли можна заявити про своє висунення, – повідомив Кореспондент.

  

Основні учасники перегонів вже подали документи до ЦВК на реєстрацію і навіть отримали посвідчення кандидатів у президенти.

 

Прийом документів разом з грошовою заставою в сумі 2,5 мільйона гривень (312 тисяч доларів) триватиме до 9 листопада включно, комісія буде проводити реєстрацію до 13 листопада включно.

 

На сьогодні ЦВК України зареєструвала 14 кандидатів у президенти України. Серед них, зокрема, фаворит перегонів - лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович і його найближчий конкурент - прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

 

Серед інших кандидатів у президенти - спікер Володимир Литвин, висунутий Народною партією, лідером якої він є, екс-спікер Арсеній Яценюк, що йде на вибори як самовисуванець, бізнесмен, екс-голова Нацбанку Сергій Тігіпко, також самовисуванець, лідер Компартії Петро Симоненко, який крім КПУ заручився підтримкою ще трьох партій лівої і лівоцентристської ідеології, лідер ультранаціоналістичної партії Свобода Олег Тягнибок.

 

Чинний Президент Віктор Ющенко вирішив брати участь у виборах як самовисуванець. Раніше передбачалося, що його висуне очолювана ним партія Наша Україна.

 

Крім того, ЦВК України відмовила у реєстрації декільком претендентам, однак поки серед них немає відомих у країні людей.

 

На думку більшості експертів, основна боротьба на майбутніх виборах розгорнеться між Януковичем і Тимошенко.

 

Згідно з даними останніх соцопитувань, Янукович у першому турі набирає 25-30%, що на 10-12% більше, ніж у Тимошенко.

 

Соціологи вважають, що лідер Партії регіонів переможе і в разі проведення другого туру, який неминучий, оскільки ніхто з потенційних кандидатів не набирає 50% плюс один голос.

 

Водночас, у політологів немає стовідсоткової впевненості в результаті виборів, оскільки на сьогодні до 25% виборців не визначилися з тим, як голосуватимуть, особливо в другому турі, який, як очікується, відбудеться на початку лютого.

 

Виборча кампанія стартувала 19 жовтня, з 20 жовтня триває висунення кандидатів.

 

Усі кандидати мають право розпочати передвиборчу агітацію наступного дня після реєстрації. При цьому будь-яка агітація забороняється з півночі 16 січня 2010 року.

 

До 1 січня 2010 року включно кожен громадянин України повинен отримати особисте запрошення на президентські вибори. До реєстру внесено прізвища 36 мільйонів 582 тисяч 615 виборців.

 

З 2 січня припиняється поширення інформації про результати опитувань думки громадян щодо кандидатів на пост президента України.

 

Виборчі дільниці в день виборів 17 січня відкриються о 08:00 і закриються о 20:00. Лише після закриття виборчих дільниць можливе оголошення результатів exit-poll, які збираються проводити в день голосування кілька соціологічних служб.

 

ЦВК повинна встановити результати голосування в день виборів і скласти відповідний протокол до 27 січня 2010 року включно, після чого офіційно оприлюднити їх.

 

Зважаючи на те, що, швидше за все, перший тур не виявить переможця, ЦВК оголосить дату проведення другого туру, в який вийдуть два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів виборців. Очікується, що другий тур відбудеться на початку лютого.

 

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ