Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Сьогодні - Всесвітній день захисту зору

Щороку у другий четвер жовтня відзначається Всесвітній день захисту зору. Цей день покликаний привернути увагу громадськості до проблем збереження зору та шляхів профілактики сліпоти, провідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Зір – одна з фізіологічних функцій сенсорної системи, за домопогою якої людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ. Ця інформація необхідна не лише для повноцінного існування та орієнтування людини, але й для естетичного сприйняття світу.

За даними ВООЗ, близько 285 мільйонів людей у світі страждають від порушень зору, з них 39 мільйонів уражені сліпотою. 82% людей, що страждають сліпотою, входять у вікову групу 50 років і старше.

Щороку кількість сліпих у світі зростає на 1-2 млн осіб, кожні 5 секунд втрачає зір 1 доросла людина, кожну хвилину – 1 дитина.

Причинами порушення зору є: Нескоректовані аномалії рефракції – короткозорість, далекозорість або астигматизм; Катаракта; Глаукома; Травми; Цукровий діабет; Вікова патологія сітківки та зорового нерву; Наслідки запальних захворювань рогівки.

Профілактикою очних захворювань є збалансований раціон харчування, до якого включено багато овочів і фруктів, та профілактичні огляди в офтальмолога щонайменше раз на рік, які дозволять запобігти захворюванням зору, адже на ранній стадії очні хвороби можуть залишатись непоміченими, і тільки фахівцеві під силу діагностувати та призупинити їх розвиток. Серед засобів профілактики слід згадати елементарні вимоги щодо роботи за комп’ютером. Так, відстань від очей до монітора має становити не менш ніж 50 сантиметрів. Безперервна робота за комп’ютером повинна тривати не більше сорока хвилин, після цього треба зробити 10-15-хвилинну перерву.

Дотримуватись правил гігієни зору слід з раннього віку, це буде запорукою збереження гостроти зору на довгі роки.

Довідка.

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з офтальмології Олександра Павлів, на даний час в Україні зареєстровано понад 2 мільйони 876 тисяч осіб із захворюваннями ока та придаткового апарату, тоді як у Львівській області цей показник становить понад 216 тисяч.

Поширеність глаукоми серед населення віком 18 років і старші в Україні становить понад 212 тисяч, у Львівській області - понад 10 тисяч, і з кожним роком цей показник збільшується.

Поширеність катаракти серед населення працездатного віку в Україні  - понад 80 тисяч, у Львівській області  - понад 3 тисячі

Поширеність захворювань склери, кератиту та інших хвороб рогівки серед населення віком 18 років і старші в Україні становить понад 65 тисяч, у Львівській області цей показник знаходиться в межах 6 тисяч.

Поширеність відшарування та розриву сітківки серед населення віком 18 років і старші в Україні  - понад 18 тисяч, у Львівській області  - близько 1 тисячі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ