Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні Чорногорія офіційно вступить до НАТО

Від сьогодні, 5 червня, НАТО буде налічувати 29 членів. Під час церемонії у Вашингтоні Чорногорія подасть офіційні документи про вступ до Північноатлантичного союзу, - Польське радіо.

Церемонія прийняття Чорногорії до НАТО відбудеться у Державному департаменті США. Саме там зберігають протоколи вступу до Північноатлантичного альянсу. Господарем урочистості буде заступник державного секретаря США Томас Шеннон. Саме йому прем’єр-міністр Чорногорії Душко Маркович вручить документи про вступ до Альянсу. Під час прийняття їх Шенноном, Чорногорія офіційно стане 29 державою-членом НАТО.

«Членство Чорногорії в НАТО сприятиме тіснішій інтеграції, демократичним реформам, торгівлі, безпеці та стабілізації у відносинах з усіма сусідами», - наголошено у повідомленні Державного департаменту.

У церемонії вручення Чорногорією протоколу про вступ до НАТО візьме участь генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ. У середу в Брюсселі він буде також господарем церемонії привітання Чорногорії в цій міжнародній організації, у якій візьме участь президент цієї країни Філіп Вуянович. Тоді відбудеться також урочистий підйом прапора Чорногорії.

Шлях Чорногорії до НАТО був дуже коротким. У 2006 році ця країна офіційно стала незалежною від Сербії, а вже через три роки Альянс формально відчинив двері для прийняття Чорногорії. У 2010 році Подгориця (столиця країни – ред.) отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.

У травні минулого року глава чорногорського уряду підписав протокол про вступ до НАТО. Упродовж останніх 12 місяців Чорногорія була спостерігачем без права голосу в усіх зустрічах Альянсу, зокрема в самітах у Варшаві та Брюсселі. Отже, від сьогодні країна стане повноправним членом НАТО. Це перше розширення організації від 2009 року, коли до неї приєдналися Албанія та Хорватія.

Членству Чорногорії в НАТО перешкоджала Росія, яка вважає це загрозою для безпеки на Балканському півострові. Водночас, одним з найбільших адвокатів Чорногорії в НАТО була Польща.

Швидкий шлях Чорногорії до НАТО – це також результат впливів Росії на Балканах. Захід хотів якомога швидше перетягнути Чорногорію на свій бік. Російські інвестиції у сусідній Сербії, а також бомбардування НАТО під час Балканської війни призвели до того, що в Чорногорії до нині є багато противників Альянсу.

Невідомо, чи НАТО буде дуже ефективним у поширенні західних цінностей на Балканах. Російський бізнесмен Вадім Вєрховський, який веде підприємницьку діяльність в Чорногорії, стверджує, що Росія продовжуватиме інвестувати у країну. «Росія була проти того, щоб Чорногорія вступала до НАТО. У перші дні у нас тут буде мало російських туристів, але думаю, що це триватиме півроку, найдовше - рік», - вважає він.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ