Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у християн східного обряду перший день Різдвяного посту

Сьогодні у християн східного обряду розпочався Різдвяний піст (Пилипівка). Він триватиме 40 днів – до 7 січня. За цей час віруючі повинні очистити себе постом та молитвою для зустрічі свята Різдва Христового.

Перші згади про Різдвяний піст датуються V століттям. У VІ столітті на Заході він стає вже загальним, а на Сході щойно починається. Іванові Постникові, патріархові Царгороду (VІ століття), приписують таке правило: "Годиться, щоб миряни здержувалися від м'яса в дві Чотиридесятниці, це є піст св. Пилипа і піст св. Апостолів Петра й Павла". В ІХ столітті Різдвяний піст стає загальним і на Сході.

Митрополит Георгій називає Різдвяний піст Пилипівкою. В часі Пилипівки він приписує такий самий піст і поклони, як у Петрівку, це є їда раз на день без молока і без м'яса, а в суботу й неділю дозволяє на рибу два рази денно. Київський митрополит Максим у ХІV столітті називає різдвяний піст Чотиридесятницею.

«Хто ближче приглянеться до нашого церковного року, той чітко завважує, що наша Східня Церква до великих і світлих празників завжди приготовляється коротшим чи довшим постом. Маємо великий і святий піст перед празником Пасхи. Маємо одноденні пости перед деякими празниками. Маємо багатоденні пости перед празником св. Апостолів Петра й Павла та празником Успіння Преч. Діви Марії. Маємо вкінці довгий піст перед празником Христового Різдва. Цей празник, як і празник Пасхи, належить до найбільших празників у році, тому і його піст творився на взір пасхального посту, і навіть носить назву Чотиридесятниці» - повідомляє офіційний сайт УГКЦ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ