Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у Львові презентували карту Західно-Української Народної республіки

Сьогодні у львівській обласній раді відбулася презентація благодійного фонду «Україна -Русь». Фонд було створено ще в травні, проте лише на початку вересня його вдалося офіційно зареєструвати – розповів під час прес-конференції президент благодійного фонду «Україна-Русь» Ростислав Новоженець. Мету фонду його організатори бачать у організації та наданні благодійної, правової, матеріальної та нематеріальної допомоги у відродження українського етносу та дослідженні минулого історичних українських земель. Особливу увагу фонд приділятиме підтримці української історичної науки таі популяризації українознавства. Фонд має за ціль сприяти процесам українізації. Зокрема розвитку української мови та культури.

Фонд акумулює кошти благодійних внесків і пожертвувань та фінансує виконання певних благодійних програм. Зокрема в планах фонду видання і розповсюдження українських вітальних поштівок до Різдва, Великодня, Дня Незалежності і т.п. Також планують видати ряд краєзнавчих карт визначних місць української історії.

Зокрема сьогодні фонд презентував перший зреалізований проект – карту Західної-Української Народної Республіки. Як зазначив один з упорядників карти кандидат географічних наук Іван Романчик, «про ЗУНР написано багато праць, але немає ґрунтовної карти». За його словами, ідея створення такої карти полягає у бажанні систематизувати та показати основні елементи державності УНР, кордони та їх динаміку. Карту хочуть розповсюдити по усьому західному регіону, а також частину передадуть українським товариствам у Польщі, адже частина ЗУНР зараз є територією Польської Республіки. «Ми повинні приділяти належну увагу тим українським етнічним землям, що відійшли до Польщі. Зокрема ми плануємо розробити екскурсійні маршрути по важливих місцях української історії» - сказав президент БФ «Україна-Русь» Ростислав Новоженець. Карту видали тиражем 3 000 примірників. Кошторис проекту – 5 450 гривень.

Завтра карту в рамках заходів зі святкування 90-ї річниці проголошення ЗУНР представлять Президенту України Віктору Ющенку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ