Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Сьогодні в Мостиськах святкують День міста
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Сьогодні в Мостиськах святкують День міста

У першу неділю червня святкує день міста одне з найдавніших міст українського Прикарпаття - районний центр Мостиська.

Мостиська це один з найбільш західних райцентрів Львівщини, ще трохи - і почнеться Польща, до складу якої Мостиськи входили багато століть. Назва міста походить від множини кількох мостів, які  разом творять те, що в ХІІ cтолітті згадувалося як укріплене поселення на березі річки Січної. Назви в міста були різні - Мосциска, Мостища, Мосчиська - але всі пов'язувалися з мостами на Січній. Міст - невід'ємна частина Мостисьок, він навіть на гербі міста присутній. Виникнувши на давньому важливому шляху із Західної Європи на Русь, у середні віки місто було значним торговим і ремісничим центром на західноукраїнських землях.

Визначення першої письмової згадки про Мостиська можливе за умови наявності писемних джерел, які б не викликали сумніву. Як виявилось недавно — підтвердний документ про надання місту Магдебурзького права 1404 року виявився не найстаршим з документів, який згадує про Мостиська. Перша письмова згадка про Мостиська відноситься до 1392 р. Про це виразно вказується у вступі до фонду № 35 (Мостиська книга), який знаходиться у Центральному Державному Історичному Архіві України у м. Львові.

У деяких місцевих виданнях, протягом попередніх років нав'язувалось твердження про те, що перша письмова згадка про Мостиська датується 1244 роком.

Західні землі сучасної України, в тому числі край, що зветься Мостищиною, колись були частиною могутньої держави — Київської Русі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ