Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні в Україні - День пам’яті жертв Голодоморів

Сьогодні українці вшановують пам'ять жертв Голодоморів. День пам'яті відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 і 2007 років, - Дзеркало тижня.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1923 років, 1932-1933 років та голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років - який був організований тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після репресій української інтелігенції та духовенства. У пікові місяці Голодомору кожну хвилину в Україні помирало 24 людини. За короткий проміжок часу загинули 4 з половиною мільйони українців.

Протягом десятиліть Голодомор у радянській Україні замовчувався. Дослідження щодо цієї трагедії почалися наприкінці 80-х років. Зараз в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду.

У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Загальнонаціональні заходи до Дня пам'яті жертв Голодомору пройдуть по всій Україні і в 32 країнах. Цього дня передбачені жалобні заходи на території Національного музею "Меморіал жертв Голодомору в Києві, а по всій Україні - проведення тематичних наукових, інформаційних і культурних заходів, виставок, презентацій документів, фото- і відеоматеріалів.

На території України буде приспущено державний прапор і обмежено проведення заходів розважального характеру.

О 16:00 українці запалять свічки пам'яті і долучаться до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Як свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг", три чверті громадян України (77%) згодні з твердженням, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, не погодилися з цим 13% опитаних, не визначилися - 11%.

Нагадаємо, що в грудні минулого року Верховна Рада звернулася до демократичних держав світу із закликом визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Крім України, Голодомор визнали геноцидом 15 держав, серед яких Канада, Польща, Португалія, Грузія, Австралія, Литва, Латвія і Естонія. Ще дев'ять країн приймали резолюції про засудження Голодомору як злочину радянського тоталітарного режиму проти українського народу. Конгрес США голосував за відповідні резолюції у 2003, 2006 і 2008 роках.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ