Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сорос: Турчинов-спікер несумісний з Яценюком-прем'єром

Сорос: Турчинов-спікер несумісний з Яценюком-прем'єром. Про це він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

Американський мільярдер засновник фонду "Відродження" Джордж Сорос вважає, що українська коаліція має створити новий Кабмін, враховуючи кваліфікацію, а не партійну приналежність його членів.

"По-перше коаліція має створити уряд національної єдності, враховуючи кваліфікацію, а не партійну приналежність його членів", - каже Сорос.

"Але баланс між партіями мав би враховувати побажання виборців", - додає фінансист.

Оптимальним рішенням, на думку Сороса, було би "призначення Яценюка прем'єр-міністром, а Гройсман мав би залишиться віце-прем'єром, що відповідає за децентралізацію влади, електронне врядування та реформу державної служби. Але інші варіанти також можливі".

"Наприклад, Турчинов був би чудовим спікером Ради, але це було б несумісним з Яценюком в якості прем'єр-міністра, оскільки дало б занадто багато влади одній політичній силі", - каже Сорос.

Одночасно, на думку фінансиста, коаліція має визначити пріоритети для проведення рішучих реформ і досягти згоди стосовно принципів функціонування самої коаліції.

"Все це можна було б зробити в листопаді, тому що багато підготовчої роботи вже було проведено під егідою Національної ради реформ за участі Стратегічних дорадчих груп (СДГ), що співпрацюють з різними міністерствами", - радить Сорос.

"Склад уряду та його програма можуть бути затверджені Радою на початку грудня, і одразу ж слід представити програму Європейському Союзу у вигляді запиту про фінансову та технічну підтримку", - каже він.

"Пріоритетами програми мають стати радикальна реформа державного апарату і судової системи, з особливим акцентом на енергетичному секторі", - зазначає фінансист.

За словами Сороса, "Нафтогаз" є чорною дірою в бюджеті і основним джерелом корупції.

"Реорганізація всієї системи "Нафтогазу", приведення вартості газу у відповідність до витрат на виробництво, і заміни прихованих субсидій прямими субсидіями для малозабезпечених споживачів може значно підвищити ефективність використання енергії і повністю ліквідувати енергетичну залежність України від Росії", - вважає мільярдер.

"Весь проект коштуватиме більше 10 млрд. євро, але він окупиться протягом декількох років, що робить його фінансово вигідним. В кращому випадку конференція донорів для підтримки такого проекту може бути організована в лютому, а після неї має відбутися конференція інвесторів. Реалізація цього плану є запорукою успіху "нової" України", - наголосив Сорос.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ