Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Сотні письменників приїдуть до Львова, щоб висловити недовіру Яворівському – Марія Якубовська

«Спілка письменників більше нагадує письменницький клуб за інтересами», - учора, 29 квітня заявила Марія Якубовська, екс-голова Львівської організації Національної спілки письменників України.

Крім того, Марія Якубовська не погоджується з приставкою «екс», оскільки вважає, що її звільнено незаконно. За її словами, 13 квітня всупереч Статуту НСПУ та чинному законодавству рішенням Президії НСПУ письменницю було виключено із лав Спілки письменників та знято з посади голови ЛО НСПУ. Водночас указом голови НСПУ Володимира Яворівського на цю посаду призначено в. о. Ярослава Камінецького.

«Дії Яворівського неконституційні, він, суперечачи статуту, прийняв рішення про моє виключення зі спілки без подання низової організації, а це не припустимо», - додала Марія Якубовська.

На її думку, такі дії керівництва спілки спровокував відкритий лист, якого вона написала Президентові України, письменникам, громадянам України. В ньому Марія Якубовська критикує керівництво спілки, зокрема її голову Володимира Яворівського.

«НСПУ щомісяця отримує 960 тис. грн від оренди приміщень. Рядові письменники мають знати, як використовуються ці кошти, бо в останні роки Львівська обласна організація фінансово не була підтримана, не вийшла ні одна книжка за ці гроші», - пояснює Марія Якубовська.

Також вона виступила проти обміну старих спілчанських квитків на нові. «Обмін спілчанських квитків веде до перереєстрації організації, яка, в свою чергу, може спричинити втрату спілкою всього майна. Крім того, є квитки, підписані Гончарем, Загребельним, я розглядаю їх як історичну цінність», - сказала письменниця.

Останньою краплею, яка штовхнула Марію Якубовську висловити протест, став той факт, що вона побачила своє прізвище під протоколом засідання, на якому її не було. А згідно з протоколом, було ліквідовано поліклініку — власність спілки, яка списувалась з її балансу. За її словами, вартість поліклініки – 6,9 млн грн. Так само був проданий Одеський будинок творчості за 262 тис. грн. «Не можна продавати спілчанське майно приватним особам», - заявила на це Марія Якубовська.

Письменники з усієї України висловили свою солідарність львівській екс-голові, і в знак підтримки з’їдуться до Львова на акцію протесту, яка пройде 5 травня. В цей же день до Львова приїде Володимир Яворівський. «Ми вийдемо до пам’ятника Іванові Франку, щоб захистити свої права. Думаю, це зібрання висловить недовіру Володимиру Яворівському, і поставить питання про виключення його зі Спілки письменників України», - зазначила Марія Якубовська.

Також вона додала, що очікується приїзд від трьохсот до тисячі письменників. Вже зголосилися представники 19 областей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ