Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Спалювання сухої трави шкодить довкіллю

Впродовж останніх днів території 15 районів області та 5 містах обласного значення зареєстровано понад 130 випадків самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків, які призвели до виникнення пожеж на площі понад 40 га. У Львові зафіксовано 3 випадки горіння сухої трави на загальній площі 160 кв.м. Мешканцям вкотре нагадують, що пожежі в екосистемах завдають величезну шкода ґрунтам, рослинному і тваринному світу, а також забруднюють навколишнє середовище і шкодять здоров'ю людей, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як застерігає управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР, пожежі в екосистемах завдають величезну шкоду ґрунтам, рослинному  та тваринному світу. Такі випалювання погіршують якість ґрунтів та призводять до змін видового складу рослинності. Сіножаті на випалених територіях перетворюються на плантації грубого бур’яну.

У вогні гинуть корисні комахи, які зимували у верхніх шарах ґрунту, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря.

Шкода від спалювання сухої трави багатолика та вкрай небезпечна. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин. Крім того, такі пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, загибелі ґрунтоутворюючих мікроорганізмів.

Водночас, містян застерігають, що відповідно до чинного законодавства за самовільне випалювання рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на громадян від 170 до 340 грн і на посадових осіб - від 850 до 1190 гривень. А за порушення, вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, штрафи зростають удвічі.

Пам’ятайте про шкоду, яка завдається природі внаслідок самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків. Запобігайте виникненню пожеж в екосистемах. Бережіть природу, будьте господарями своєї рідної землі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ