Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Спільна заява Комісії Україна-НАТО під час Варшавського саміту

Спільна заява Комісії Україна-НАТО під час Варшавського саміту - опубліковано на сайті МЗС України.

"1. Ми, Глави держав та урядів Комісії Україна-НАТО, зустрілися сьогодні у м. Варшава, Польща, щоб розглянути та далі зміцнити наше співробітництво в рамках Хартії про особливе партнерство. Ми обговорили плани України з реформування та досягнутий прогрес в їх імплементації, схвалили Комплексний пакет допомоги (КПД) Україні і обмінялися думками стосовно безпекової ситуації в Україні. Держави-члени НАТО відзначили зусилля Президента України, спрямовані на мирне врегулювання конфлікту. Ми єдині в нашій підтримці суверенітету України, територіальної цілісності в межах її міжнародно-визнаних кордонів та її невід’ємного права самостійно визначати своє майбутнє та зовнішню політику без втручання ззовні, як зазначено у Гельсінському Заключному акті.

2. Незважаючи на неодноразові заклики Альянсу та міжнародного суспільства до Росії дотримуватися міжнародного права, Росія продовжує свої агресивні дії, підриваючи суверенітет України, територіальну цілісність та безпеку в порушення норм міжнародного права. Такий стан справ серйозно вплинув на стабільність та безпеку в усьому євроатлантичному просторі.

3. Відповідно до Заяви міністрів закордонних справ держав-членів НАТО від 1 квітня 2014 року,  держави-члени Альянсу порушують у діалозі з Росією питання щодо російських дій в Україні та навколо неї.

4. Посилаючись на заяву Комісії Україна-НАТО під час Уельського саміту від 4 вересня 2014 року та на рівні міністрів закордонних справ від 11 травня 2015 року в Анталії, ми закликаємо Росію скасувати  незаконну і нелегітимну самопроголошену «анексію» Криму, якої ми не визнаємо і не визнаватимемо. Ми особливо занепокоєні через утиски та дискримінацію кримських татар та інших членів місцевих громад. Ми ще раз вимагаємо, щоб російська де-факто влада вжила необхідних заходів з метою вирішення ситуації з дотриманням прав людини в Криму, яка все погіршується, та забезпечення безпеки, прав та свобод усіх, хто проживає на півострові. Необхідно дозволити міжнародним моніторинговим структурам  виконувати свою основну роботу з метою захисту прав людини. Ми засуджуємо Росію через триваюче та широкомасштабне нарощування своєї військової присутності в Криму і ми занепокоєні зусиллями Росії та заявленими планами й надалі нарощувати свою військову присутність в регіоні Чорного моря, що потенційно може в подальшому вплинути на стабільність усього регіону.

5. Росія продовжує розпалювати постійний стан нестабільності на сході України, що призвело до втрати близько 10 000 життів на Донбасі та позбавило Україну значної частини її економічної потужності. Ми особливо занепокоєні збільшенням порушень режиму припинення вогню вздовж контактної лінії, здебільшого бойовиками, що підтримуються Росією. Це не створює середовище, сприятливе для мирного врегулювання конфлікту. Ми зазначаємо, що, у відповідності до Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей, негайне та всебічне припинення вогню в окремих регіонах Донецької та Луганської областей України повинно було бути впроваджено з 15 лютого 2015 року.

6. Ми висловлюємо нашу сильну підтримку стосовно повної імплементації Мінських домовленостей, а також вітаємо проведену у нормандському форматі та Тристоронньою контактною групою роботу, спрямовану на врегулювання конфлікту на сході України дипломатичними засобами та шляхом діалогу. Ми закликаємо всі сторони повністю дотримуватися взятих на себе зобов’язань, в тому числі дотримуватися режиму припинення вогню, та з огляду на проведення місцевих виборів в окремих регіонах Донецької і Луганської областей як тільки безпекові умови це дозволять, відповідно до Мінських домовленостей. Ми очікуємо, що Росія виконуватиме взяті на себе зобов’язання та використає свій вплив на бойовиків з тим, щоб вони виконали свої зобов’язання в повній мірі. Ми закликаємо Росію припинити її політичну, військову та фінансову підтримку бойовиків та виконати свої зобов’язання відповідно до мінського Комплексу заходів, в тому числі відвести власні сили та військове обладнання з території України і дозволити Україні відновити повний контроль над її державним кордоном. Ми вітаємо звільнення Надії Савченко та закликаємо сторони забезпечити звільнення та обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

7. Ми повністю підтримуємо Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ (СММ), яка відіграє ключову роль у допомозі в деескалації конфлікту, та наголошуємо на важливості повного та безперешкодного доступу спостерігачів ОБСЄ. Перешкоджання роботі СММ, які продовжують траплятись в переважній більшості випадків у районах, що підконтрольні проросійським бойовикам, становлять порушення Мінських домовленостей і серйозно підривають моніторингову функцію СММ. Ми залишаємося впевненими, що інклюзивний політичний процес, спрямований на відновлення права та конституційного порядку в окремих районах Донецької і Луганської областей України, є можливим за умови, що безпека буде забезпечена ефективно та довготривало, а місцеві представники обиратимуться на основі українського законодавства і згідно з відповідними стандартами ОБСЄ та спостереження ОБСЄ/БДІПЛ, як зазначається у Мінських домовленостях.

8. Український народ висловив своє бажання бачити свою країну тісно посівши місце серед європейських демократій. Україна залишається відданою впровадженню широкомасштабних реформ для досягнення європейських та євроатлантичних стандартів, основаних на демократичних цінностях, повазі прав люди, меншин та верховенства права, що буде ключовим у досягненні благополуччя та довготривалої стабільності, включаючи боротьбу з корупцією, розбудову інклюзивного політичного процесу.

9. Держави-члени НАТО відзначають та підтримують досягнутий Україною прогрес у виконанні всебічних реформ, не зважаючи на важкі умови, та очікують на подальші кроки з розвитку її демократичних інституцій і впровадження економічних реформ. Досягнення, зокрема, стосуються макроекономічної стабілізації, поліції, оборонної реформи та державних закупівель. Важливі кроки були зроблені в напрямі децентралізації, реформи судочинства, боротьби з корупцією та у виконанні умов МВФ. Відзначаючи ці позитивні кроки, виклики залишаються, й держави-члени НАТО наполегливо закликають Україну дотримуватися швидкої та всебічної імплементації цих та інших реформ, які ще попереду, та забезпечити їхню стійкість.

10. Рівень взаємодії НАТО з Україною починаючи з 2014 року, як на політичному рівні, так і з точки зору практичної роботи, є безпрецедентним. НАТО продовжуватиме залучення у тісному політичному діалозі в рамках Комісії Україна-НАТО та підтримуватиме Україну у впровадженні її амбітного порядку денного, включаючи найкраще використання Річної національної програми, Процесу планування та оцінки сил та КПД. Мета КПД – консолідація та посилення допомоги НАТО, спрямованої на допомогу Україні стати міцнішою та краще забезпечувати свою власну безпеку і впроваджувати необхідні реформи, включаючи сектор безпеки та оборони. Ми вітаємо схвалення Стратегічного оборонного бюлетеню, який слугуватиме дорожньої картою оборонної реформи України.

11. Як зазначено в КПД, ми продовжуємо співпрацювати разом, щоб просунутися і виконати стратегічні реформи. КПД містить понад 40 напрямів, в яких НАТО підтримуватиме Україну в реформах, що проводитимуться українським урядом. Держави-члени НАТО продовжуватимуть їхню підтримку через Представництво НАТО в Україні, а також на двосторонній основі, надаючи дорадчу допомогу та підтримку, зокрема, оборонним та безпековим структурам України, основуючись на стандартах і принципах НАТО, у тому числі щодо цивільного демократичного контролю над Збройними Силами та досягнення взаємосумісності з НАТО.

12. Держави-члени НАТО високо оцінюють значні внески України в операції під проводом НАТО та Сили реагування НАТО, а також вітають внесок партнерства Україна-НАТО у забезпечення безпеки і стабільності у євроатлантичному регіоні й поза ним. Спираючись на рішення, ухвалені в Уельсі, ми продовжуємо вивчати кроки, необхідні для реалізації інтересу України в Програмі покращених можливостей в рамках Ініціативи взаємосумісності партнерів.

13. Як зазначалося під час попередніх самітів НАТО, включаючи у Мадриді, Бухаресті, Лісабоні, Чикаго та Уельсі, незалежна, суверенна та стабільна Україна, твердо віддана демократії та верховенству права є ключовою для євроатлантичної безпеки. Ми підтверджуємо наше стійке зобов’язання до подальшого розвитку Особливого партнерства між Україною та НАТО, що сприятиме розбудові стабільної, мирної і неподільної Європи".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ