Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Співпраця України та Угорщини в сфері політики памяті
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Співпраця України та Угорщини в сфері політики пам'яті

Спільне обговорення питань дослідження історії комуністичних злочинів в Угорщині та Україні, можливі перспективи майбутньої співпраці, обговорення вже ініційованих міжнародних проектів та презентація наукових і популярних видань, виставок, а також інших заходів - саме ці теми були у фокусі робочого візиту п'яти українських інституцій на запрошення Офісу Комітету національної пам'яті Угорщини 9-10 березня 2017 року

Зустріч мала декілька тематичних блоків. Перший - обговорення потенційної співпраці між установами. Комітет національної пам'яті Угорщини презентував свої наукові дослідження, розповів про реалізовані проекти, напрямки поточної роботи та зацікавленість у міжнародній співпраці - зокрема, щодо питань дослідження архівів КГБ. В першу чергу колег з Будапешту цікавлять матеріали до історії Угорської революції 1956 року.

Андрій Когут

Директор Галузевого державного архіву СБУ, Андрій Когут, зауважив, що для української сторони є малознаними, а тому дуже цікавими угорські архівні матеріали до історії XX ст.

Українська делегація презентувала власні напрямки досліджень та питання, над якими можна буде спільно попрацювати. Діапазон широкий - від документальних досліджень та виставок до міжнародних обговорень кращих практик у сфері політики національної пам'яті.

Анна Олійник

Друга частина зустрічі пройшла у форматі воркшопу - презентації роботи українських та угорських інституцій у сфері історичних досліджень радянського періоду та політики національної пам'яті.

Анастасія Гайдукевич

Анастасія Гайдукевич презентувала роботу Українського інституту національної пам'яті,  популяризаційні проекти установи та музейний напрямок роботи. Андрій Когут розповів про архіви Служби безпеки України та документи, які вони зберігають. Архів СБУ також постійно долучається до організації документальних виставок та допомагає з пошуком першоджерел. Анна Олійник представила діяльність Центру досліджень визвольного руху, проект електронного архіву та інші заходи у сфері політики національної пам'яті.

Наукова співробітниця Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Ольга Зброжко розповіла про історію створення, основну мету та завдання музею-меморіалу. Музей займається, зокрема, дослідженнями окупаційних режимів, репресій, переслідувань, масових розстрілів 1941 року, історій доль ув'язнених у цій тюрмі. Нещодавно у музеї на подвір'ї розпочались археологічні розкопки. Любов Легасова з Національного музею історії України у Другій світовій війні розповіла про пріоритети та виклики оновлення експозиції установи.

Ольга Зброжко

На заході також була присутня Ярослава Хортяні - представниця українців у Парламенті Угорщини. Вона розповіла про життя української громади в Угорщині та промоцію української культури. Парламент Угорщини у 2003 році визнав Голодомор в Україні актом геноциду проти українського народу багато в чому завдяки адвокаційним зусиллям української діаспори.

Українська делегація наступного дня мала візит до музею тоталітарного режиму «Дім терору» та Будинку Парламенту Угорської республіки. Музей тоталітаризму містить експонати, пов'язані з нацистськими та комуністичними режимами ХХ-го століття в Угорщині. Приміщення установи є одночасно пам'ятником жертвам цих режимів.

Центр досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ