Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сплеску безробіття в Україні не буде попри долю Угоди з ЄС - Лібанова

Миттєвого зростання безробіття в Україні не станеться, як у випадку підписання Угоди про асоціацію, так і у випадку непідписання документу, оскільки на це не підуть самі роботодавці. Таку думку висловила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова під час круглого столу "Європейська перспектива України: можливості та ризики".

"Досвід 90-х років, досвід цієї кризи переконує нас в тому, що миттєвого сплеску безробіття в Україні не буде. Завжди, коли людей звільняють, є економічна складова і ментальна складова. Наші роботодавці не йдуть на те, щоб оголосити масовий локаут. Тому я не очікую миттєвого зростання безробіття в будь-якому випадку", - сказала вона.

Коментуючи можливість збільшення кількості мігрантів до країн ЄС, Лібанова відзначила, що міграційні процеси визначаються не стільки становищем країни-донора, скільки ємністю ринку праці країни-реципієнта. "Тобто, чи поїдуть наші люди до Голландії, Франції чи Німеччини працювати, залежить не стільки від бажання нашого населення, скільки від того, чи будуть готові відповідно голландські, французькі чи німецькі підприємства їх брати на роботу", - зазначила експерт.

Водночас вона наголосила, що українська робоча сила є досить кваліфікованою і затребуваною в розвинених країнах, тому частина українців працюватиме в Європі. При цьому Лібанова підкреслила, що завдання в тому, щоб ці люди повернулися назад і не залишилася за кордоном назавжди, тим самим ускладнюючи демографічну ситуацію в Україні. "Над цим треба буде працювати, рівно як і над тим, щоб українські мігранти були належним чином захищеними як за кордоном, так і після повернення", - зазначила вона.

ukrinform.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ