Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Спостерігачі ОБСЄ працюють, як звичайні службовці: о 16.00 збираються та їдуть відпочивати, - Турчинов

Секретар РНБО України Олександр Турчинов зазначив, що присутність серед спостерігачів ОБСЄ представників РФ і країн, з якими тісно взаємодіє Росія, різко знижує ефективність роботи спецмісії.

Про це він заявив в інтерв'ю Lb.ua, повідомляє Цензор.НЕТ.

Говорячи про результати зустрічі в Берліні, на якій було досягнуто домовленості щодо появи поліцейської місії на Донбасі, Турчинов зазначив, що "якщо говорити про реінтеграцію окупованого Донбасу, без перекриття кордону цей процес неможливий". А для цього необхідна - на першому етапі - озброєна поліцейська місія під егідою ОБСЄ як на лінії розмежування, так і на кордоні.

При цьому секретар РНБО підкреслив, що поняття "контролю кордону" вельми неоднозначне.

"Уявіть, що стоїть пост ОБСЄ, і через нього проходить черговий "конвой" з боєприпасами, військовою технікою і російськими солдатами. Що в цій ситуації будуть контролювати представники ОБСЄ? Зафіксують, що система не працює і війна триває? Тільки якщо відновиться контроль України над кордоном, припиниться безперервна поставка озброєння, техніки, боєприпасів, російських солдатів. Тільки за цієї умови мирний процес може перейти в реальну площину. Поки цього немає, говорити про будь-який формат політичного, дипломатичного врегулювання безперспективно. Все одно, що лити воду в відро без дна", - зазначив Турчинов.

"Так, вони (місія ОБСЄ - ред.) працюють, як звичайні чиновники або службовці в солідній фірмі: о 16.00 збираються і їдуть відпочивати. А саме в цей час починається бойовий інтенсив. Хоча, коли я востаннє був у Водяному, демонстративно вогонь вели по наших позиціях і вдень. І представників ОБСЄ там теж не було. Можливо, були зайняті чимось "дуже важливим"... Не секрет, що серед членів місії багато представників РФ і країн, з якими тісно взаємодіє Росія. Це різко знижує ефективність їхньої роботи. При цьому вільно представники місії переміщуються тільки за контрольованою нами територією. До місць розміщення забороненого важкого озброєння їх і близько не підпускають", - підкреслив секретар РНБО.

"Озброєна міжнародна місія на кордоні - тільки перший етап відновлення контролю. Реальний контроль може забезпечити тільки сама Україна, ми - єдині, хто в цьому зацікавлений. Спрацювати може тільки посилення нашої обороноздатності. Гарантія нашої безпеки буде тільки тоді, коли в Росії від соціально економічного перегріву почнеться ланцюгова реакція саморуйнування. І тоді треба буде думати, що далі з нею робити", - резюмував Турчинов.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ