Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Списки Савченко некоректні, Грицак провів нараду - СБУ

У СБУ заявляють, що списки, оприлюднені депутатом Надією Савченко, є некоректними, а СБУ провела нараду у зв'язку з цими списками. Про це "Українській правді" повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт. На засіданні було проведено перевірку цих списків і співставлення їх з офіційними даними. Участь у засіданні також брав радник голови МВС Арсена Авакова.

На нараді йшлося також про те, як зменшити негативні наслідки публікації списків для процесу звільнення.

Тандіт сказав, що списки є некоректними. "У цьому списку є безвісти зниклі хлопці. Навіть загиблі. Крім того, є ті, хто вже звільнені", - сказав він.

"Як публікація цих списків допоможе звільненню заручників?! Найефективніші переговори завжди проводились без публічності", - вважає Тандіт.

Він стверджує, що інформації може загрожувати життю заручників.  По-друге, рідні полонених можуть стати жертвами шахраїв, які можуть обіцяти інформацію чи допомогу у звільненні.

Тандіт зазначив, що законодавство забороняє публікацію такої інформації. Він зіслався на закон про захист персональних даних і на закон про боротьбу з тероризмом.

Він також нагадав, що спілкувався із Надію Савченко напередодні і намагався її переконати не публікувати списки.

У списках, які навела Савченко, зокрема, немає вченого Ігоря Козловського. Теористи заарештували його в січні минулого року. Також, за інформацією Савченко, бойовики хочуть виміняти в української сторони екс-мері Словянська Нелю Штепу. Всього у списку Савченко є 524 особи.

Як відомо, у вівкторок Савченко, яка вела переговори із представниками ОРДЛО, опублікувала списки полонених і зниклих безвісти.

7 грудня Савченко зустрілася в Мінську з ватажками бойовиків Захарченком та Плотницьким у присутності представника РФ в мінській підгрупі. Українські учасники про цю зустріч дізналися зі ЗМІ.

Бойовики гальмують процес обміну заручників. У той же час, 26 грудня вони заявили, що готові віддати двох полонених жінок депутату Савченко, яка не є представником України в мінській групі.

Пізніше Савченко також заявила, що продовжить зустрічі з ватажками бойовиків, і не виключила, що це може статися в Києві.

В свою чергу представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко констатувала, що остання заява президента РФ Володимира Путіна свідчить про те, що Росія не готова віддавати заручників.

УП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ