Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

США працюють з архівістами в Україні з метою зберегти історію країни і зробити її більш доступною

Як повідомили Гал-інфо в перс-службі Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, колишній архіваріус Сполучених Штатів Труді Петерсон і нинішній архіваріус США Девід Феррієро нещодавно провели дискусії з українськими архівістами про управління документацією та ролі архівів у суспільстві.

Доступний архів є важливою частиною будь-якої країни зі складною історією, у тому числі України. Тому Сполучені Штати працюють з архівістами в Україні у прагненні зберегти історію країни і зробити її більш доступною для всіх українців.

Колишній архіваріус Сполучених Штатів Труді Петерсон і її колеги не намагаються приховати важкі сторінки американській історії. Фактично Національне управління архівів США збирає та зберігає урядові матеріали - від документів і пергаментних манускриптів до фільмів та фотографій, - які розповідають історію країни, включаючи і сумнівні моменти. Інформація доступна для всіх американських громадян. "Це дозволяє американській громадськості і всьому світу робити висновки на основі доступної документації", - каже нинішній архіваріус Сполучених Штатів Девід Феррієр.

Нещодавно Петерсон і Феррієр провели дискусії з українськими архівістами про управління документацією та роль архівів у суспільстві. Хоча прийняття Україною Закону про відкриття даних на початку 2015 року є позитивним кроком у напрямку забезпечення доступності урядової документації для громадськості, ще багато що належить зробити в цій галузі, відзначає Петерсон.

На її думку, Україна потребує "життєздатної, функціональної та активної професійної асоціації, з тим щоб професійні архівісти могли спілкуватися один з одним". Вона сподівається, що Україна будує свої методи у відповідність з міжнародними стандартами, та архівісти країни братимуть участь у міжнародних дискусіях про документування історії.

Феррієро порадив архівістам України "інформувати громадян про державні документи країни і про доступ до них". Один із способів - підключити громадськість до участі в роботі архівістів. Наприклад, Національне управління архівів США підтримує онлайнову "Інформаційну панель цивільних архівістів", через яку громадяни різного віку можуть допомагати реєструвати, транскрибувати, підписувати і перекладати електронні історичні документи. "Тисячі людей по всій країні і в світі сприяють нашій роботі", - відзначає Феррієро.

Феррієр не очікує, що люди будуть автоматично прочісувати онлайн-каталог архівів, тому він забезпечує, щоб зміст архівів був доступний для громадськості. Його співробітники працюють з "Вікіпедією", і серед них є "вікіпедисти", які повні робочий день займається контролем точності інформації в цій онлайн-енциклопедії. Приблизно 4500 статей "Вікіпедії" містять інформацію з документів Національного управління архівів США.

За його словами, ініціативи громадської просвіти в Україні потребують підтримки з боку законодавства. Українські архівісти можуть допомогти сформулювати закони, які ще не існують, або закликати громадськість до внесення змін до будь-яких чинних законів, які не відповідають вимогам.

Феррієро підкреслив, що головний етичний обов'язок архівістів - домогтися того, щоб робота по збору документів та забезпечення їхньої доступності була об'єктивна. Архівісти повинні документувати обидві сторони історії, "як світлу, так і темну".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ