Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стадіонні чвари між Рівним і Львовом

Львівська проектна фірма не виконала зобов’язань перед Рівненською міською радою. Білорусь почала політичний дрейф від Москви до Європи. Варшава взялась за реалізацію давнього геополітичного проекту «Балто-Чорноморська вісь». Картель ОПЕК програв у протистоянні зі США і просить великого нафтового перемир’я.

Рівне «кинули» на мільйон

Володимир Хомко, міський голова Рівного, лютує: «Моїй злості немає меж! Проект реконструкції рівненського стадіону «Авангард» мала розробити львівська компанія «Артпростір». За це їй із міського бюджету Рівного заплатили 1 мільйон гривень. Проект мав бути готовим до кінця лютого 2017 року. Однак і досі ПП «Артпростір» його не надало. Тож влада міста звернулась до компанії з офіційним листом-попередженням про розірвання угоди. Ми повелись на те, що ця проектна організація була дотична до проектування стадіону «Львів-арена». Безумовно, ми теж хотіли мати щось сучасніше в Рівному. Але якби повернути час, якби знати, то знайшли б іншу організацію».

Володимир Хомко шкодує, що через ПП «Артпростір» у Рівному втратили стільки часу й досі не почали реконструкцію стадіону. Якщо за проектування доведеться братись іншій організації, то втратиться ще один рік. Тому міський голова хоче, щоб «Артпростір» таки виконав угоду. Тим паче, що ескізний проект, розроблений у цій компанії, у Рівному сподобався.

Президент футбольного клубу «Верес» Олексій Хахльов у липні поточного року заявив, що проект реконструкції стадіону «Авангард» уже завершений і перебуває на експертизі у Києві. Він також інформував, що через 730 днів, тобто за два роки, реконструкція рівненського стадіону буде завершена.

Білорусь від Москви відцурається

ЄС запросив президента Білорусі у Брюссель на саміт «Східного партнерства», який відбудеться 24 листопада. Якщо Лукашенко погодиться прийняти запрошення, це буде його перший візит у штаб-квартиру Євросоюзу. Наступного тижня у Мінськ прибуде єврокомісар Йоханнес Хан, який привезе білоруському лідерові офіційне запрошення.

«Східне партнерство» – це проект Євросоюзу, що має за мету розвиток інтеграційних зв'язків ЄС із шістьма країнами колишнього СРСР: Україною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Вірменією і Білоруссю. Комітет Європейського парламенту із закордонних справ запропонував 10 жовтня запровадити модель «Східне партнерство плюс» для України, Молдови і Грузії, щоби поглибити євроінтеграцію цих країн. Прийнятий документ скерують для затвердження повному складу Європарламенту під час листопадової сесії.

Геополітичний проект «Балто-Чорноморська вісь»

Адміністрація порту польського міста Гданськ створила внутрішню робочу групу для координації техніко-економічного обґрунтування модернізації водного шляху, який поєднає Гданську бухту із системою річок Білорусі. Даний проект, за задумом його ініціаторів, сприятиме налагодженню вантажопотоків у ЄС із Білорусії, яка немає виходу до моря. Відродження судноплавства на Віслі та створення системи водних шляхів, які з'єднають Гданськ через Білорусь і Україну із Чорним морем, є одним із пріоритетів Варшави у практичній реалізації давнього геополітичного проекту «Балто-Чорноморська вісь».

Геопроект «Балто-Чорноморська вісь» або «Міжмор'я» розробили і пропагували Юліан Бачинський, Микола Міхновський, Степан Рудницький, Михайло Грушевський і Юрій Липа.  Мета проекту – нейтралізувати агресивно-паразитарну політику Москви та її зловживання своїм геополітичним розташуванням.

На Москві погрожують, що підуть геть

Рускі заявили, що можуть вийти із «Основоположного акту РФ-НАТО», якщо США продовжать посилювати свою військову присутність біля руских кордонів у Польщі та країнах Балтії. Міноборони РФ повідомило, що біля кордонів РФ у Балтії бряцає зброєю дивізія США, там же залишилась і техніка 3-ої американської бригади. За даними рускої розвідки, у Польщі теж повністю розгорнута 2-га бронетанкова бригада США.

Франц Клінцевич, із комітету РФ, поскаржився, що у разі продовження посилення військової присутності США біля кордонів РФ, Москва буде змушена вийти із акту РФ-НАТО, щоби привернути увагу світової спільноти до посилення присутності Альянсу в східноєвропейському регіоні. Клінцевич також наголосив, що питанням військових США біля кордонів РФ буде займатись персонально Путін.

Картель ОПЕК вивісив «білий прапор»

Чотири роки тому Путін і Сечін насміхались із Барака Обами та американського методу видобутку сланцевих нафти і газу. Два роки тому картель ОПЕК, під акомпанемент Кремля, заливав світовий енергоринок нафтою та агресивно витісняв із ринку американських конкурентів. Сьогодні картель вивісив «білий прапор». Мохаммед Баркіндо, генсек ОПЕК, звернувся до США і Канади із клопотанням «продемонструвати відповідальність» і «не допустити обвалу нафтових цін».

Під час конференції «Cera week», яка відбулась у Нью-Делі, американців уже не трактували як конкурентів, а почали називати друзями. Мохаммед Баркіндо так і благав: «Ми закликаємо наших друзів зі сланцевих провінцій Північної Америки розділити з нами відповідальність та з усією серйозністю поставитись до проблеми нафтовидобутку».

За даними американського Міненерго, з початку 2017 року сланцевий видобуток у США зріс на 1,5 млн барелів у добу. У вересні обсяг видобутку перевищив 6 млн барелів у день. На початку жовтня США поставили історичний рекорд із експорту нафти, увійшовши у головну семірку світових постачальників нафти. Орієнтовно із 2 млн барелів щоденних постачань майже половину нафти США експортують в Азію – на традиційний ринок для ОПЕК і для РФ.

Середньостатична операційна собівартість одного сланцевого бареля нафти сьогодні становить орієнтовно $38 і має люфт для пониження. Більшості країн ОПЕК, для яких нафтодолари є головним, а часто й єдиним джерелом валютних доходів, потрібна нафта за ціною $60-70 за барель, щоби збалансувати бюджет.

Судячи із зовнішньополітичної активності саудитів, ОПЕК не просто стурбована, а перебуває в паніці: в американських нафтовиків сьогодні є понад 7 тисяч пробурених, але не задіяних свердловин, проте їхній запуск – справа одного-двох тижнів. Сумнівно, що американці прислухаються до благань картелю, адже Дональд Трамп наголосив на бажанні, щоби США стали енергетично незалежними і світовими лідерами експорту енергоресурсів. Для реалізації цієї мети адміністрація Трампа організувала розпродаж федеральних земель і створила ряд податкових пільг для компаній, які видобувають енергоресурси сланцевим методом.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ