Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Стагнація європейського проекту - це шанс для України швидко модернізуватись, - Андрій Єрмолаєв

Підписання угоди про асоціацію з ЄС дає шанс Україні стати легітимним суб’єктом у європейському процесі. Це дасть поштовх до посилення процесів вироблення власного шляху власними руками. Про це сьогодні, 1 листопада, в рамках зустрічі із студентами-політологами Львівського національного університету ім. І. Франка розповів директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв.

«Ми повинні перезавантажити своє бачення того, що таке станом на сьогодні Європейський Союз, як конкретна політична організація європейських країн. Ця організація виникла, як відповідь синів за гріхи батьків, адже дві світові війни в Європі кололи один одного штиками та труїла газом. У нас дуже часто асоціюють створення ЄС з металом і вугіллям, десь воно пов’язано і з цим, але відповідь варто шукати ще глибше», - зазначив Андрій Єрмолаєв.

За його словами, створення ЄС було спробою реалізувати рефлекторну ідею спільноти, яка живе і самоорганізується.

«Цей проект пережив чимало неефективних етапів. Європа ледве переживає кризу і не факт, що її фінансова система це витримає. Чи збережеться той формат ЄС, який є тепер, – це велике питання. Нині у Європи не слід запитувати, чи бачити ви нас?.. Вони сьогодні самі себе не зовсім добре бачать. У Європі криза проекту, і ми вступаємо до неї за таких умов», - зазначив Андрій Єрмолаєв.

Він додав, що, з одного боку, Україні висувають вимоги та демонструють впевнене партнерство, але є й зворотній бік, який показує, що не все гаразд. За його словами, кризовими явищами в Європі вигідно скористалася Польща.

«Польща зберегла злотий та національні елементи управління економікою. Вона максимально використала кризу в Європі для власної появи в групі нових лідерів. В цьому сенсі, Україні вигідно приєднатись до зони вільної торгівлі, хоч у деяких сферах це буде болісним. Нам вигідно, бо для нас подальший кризовий розвиток цього проекту ЄС може посприяти. Потрібно лише довести це до певного політичного формату і створити умови, щоб стимулювати прихід сюди ризикового капіталу, який не знаходить застосування у стабільній малоприбутковій європейській економіці, інноваційний капітал, для якого цікаві країни, де можна ризикувати не лише грошима, але й інноваційними рішеннями», - зазначив Андрій Єрмолаєв.

Він переконаний, що наступне десятиріччя буде точитися дуже серйозна боротьба за ресурси розвитку.

«Треба бачити позитив як змогу швидкої модернізації за рахунок стагнації нинішнього європейського проекту. Країни, які створили ЄС,рано чи пізно будуть змушені вести переговори щодо зміни моделі розвитку. Україні треба більш активно втручатися у діалог стосовно того, як трансформувати ЄС», - Андрій Єрмолаєв.

За його словами, не варто очікувати дива після підписання угоди про асоціацію, адже ніхто не подарує Україні план дій, який одразу змінить життя на краще.

«Після асоціації ніхто не приїде з готовою програмою розвитку економіки, партійного будівництва, і ніхто не запропонує зрозумілої та ефективної для нас гуманітарної політики. Ми повинні все це зробити власними руками та розумом», - вважає Андрій Єрмолаєв.

Фото - cau.in.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ