Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Статус Донбасу в Конституції – це поділ українців на два ґатунки, – політолог

Пропоновані Президентом зміни до Конституції, які стосуються статусу Донбасу, завдають удару по ідеї конституціоналізму в Україні, створюючи очевидну суперечність. «З одного боку, є Конституція, яка повинна бути загальнообов’язковим нормативно-правовим актом на всій території України. З іншого боку, у прикінцевих положеннях є вказівка на те, що може бути ухвалений окремий закон для окремих районів окремих областей», – сказав у коментарі «Гал-інфо» політолог Петро Олещук.
Фото: Міноборони

«Головне, що ми не знаємо, який конкретно зміст буде вкладатися в цей закон. Можна припускати, що там буде йти мова про обмеження певних конституційних прав окремих громадян. Таким чином, відбувається поділ громадян України на певні категорії, на своєрідні ґатунки: для однієї частини – загальні правила, для іншої частини – особливі вибори, суди внутрішньої юрисдикції, свої правоохоронні органи і так далі. Відтак, хоча в принципі це не виглядає настільки страшною річчю, однак, є міною сповільненої дії, закладеною під конституціоналізм в Україні», – зазначив він.

На думку політолога, з високою ймовірністю парламент може ухвалити запропоновані зміни.

«Причому реакція суспільства буде неоднозначною. Річ в тому, що суспільство не розуміє, з чим має справу, бо конкретно це буде в майбутньому прописано у законі. А позаяк закону ще немає, суспільство не знає, як на це реагувати. Власне, на це й робиться ставка», – заявив експерт.

Петро Олещук також зазначив, що заяви Захарченка щодо виборів можуть бути спробою поставити Україну перед фактом й змусити явочним порядком прийняти нову реальність.

Очевидно, що Захарченко не може самостійно нічого заявляти, проголошувати. Його до цього спонукає Російська Федерація. Згідно з українським розумінням Мінського процесу, проведення виборів повинно було відбуватися в грудні – після виведення російських військ, роззброєння військових формувань, відновлення контролю над кордоном в Україні. Відтак, заяви про вибори – це спроба поставити Україну перед фактом: провести вибори на випередження й змусити Україну змиритися з певною реальністю», – наголосив експерт.

 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ