Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

STOP судовому свавіллю та круговій «юридичній» поруці!

1/3
Сьогодні, 15 лютого, журналісти спільно з громадськими активістами провели пікетування будівлі Апеляційного суду Львівської області, де мали розглядати апеляційну скаргу на рішення Шевченківського районного суду Львова від 25 листопада 2016 року про часткове задоволення позову професора юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Людмили Луць.

Йдеться про позов університетського посадовця про «захист честі та гідності, ділової репутації і стягнення моральної шкоди», який було заявлено, зокрема, до журналіста Віктора Корнієнка, ТзОВ «Агенція регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо», ЛОО НСЖУ – на загальну суму 110 тис. грн.  У Шевченківському райсуді Львова цивільну справа за даним позовом розглядала  суддя Валентина Свірідова, яка, ухвалюючи рішення на користь Людмили  Луць,  допустила ряд грубих порушень чинного законодавства.

Учасники пікету (загалом на акцію протесту вийшло близько двох десятків осіб) тримали в руках плакати: «Ворогу преси» закон не писаний?», «Суддю на мило!», «STOP судовому свавіллю!». Опісля – відправилися до зали, де мало відбутися судове засідання.

Однак суд не відбувся: з тієї причини, що  головуючий суддя, визначений для розгляду апеляції – Роман Савуляк, неочікувано взяв кількаденну відпустку у зв’язку із сімейними обставинами.

Акція протесту завершилася в кабінеті голови Апеляційний суд Львівської області Петра Каблака, якому організатори пікету передали звернення щодо фактів, які свідчать про судове свавілля, можливе втручання в систему автоматизованого розподілу судових справ між суддями в апеляційній інстанції.

Подаємо текст заяви, яка була передана голові Апеляційного суду Львівської області Петру Каблаку:  

«Сьогодні, 15 лютого, в Апеляційному суді Львівської області  повинен  відбутися розгляд апеляційної скарги на рішення Шевченківського районного суду Львова від 25 листопада 2016 року  про часткове задоволення позову  професора юридичного факультету  ЛНУ ім. Івана Франка Людмили Луць. Нагадаємо: йдеться про університетського посадовця,  якому  в 2015 році  (у той час Людмила  Луць обіймала посаду завідувача кафедри теорії та філософії права) секретаріатом Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України було присвоєно антизвання «Ворог преси».

Цьому передував судовий процес проти журналістів в Шевченківському районному суді Львова: за позовом Людмили Луць про  «захист честі та гідності, ділової репутації і стягнення моральної шкоди», який було заявлено, зокрема, до журналіста Віктора Корнієнка, ТзОВ «Агенція регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо», ЛОО НСЖУ – на загальну суму 110 тис. грн.

Приводом для позову став опублікований в ЗМІ відкритий лист Віктора Корнієнка до Генпрокурора Віталія Яреми, що був підготовлений на основі звернення львівської вчительки Тетяни Заячук та за результатами  журналістського розслідування.

У публікації, зокрема, розповідалося про те, що адвокатом посадової особи університету Людмили Луць є Тарас Яцуляк,  який відомий тим, що раніше був захисником «професора-нейрохірурга» Андрія Слюсарчука, він же «Доктор ПІ». В 2012 році  адвокат Яцуляк, представляючи інтереси род ини Людмили Луць, подав в Галицький райсуд Львова позов до Тетяни Заячук. Справа за цим позовом кілька років розглядалася суддею Олегом Юрківим, який у той період (а загалом кілька років поспіль) був головою Державної екзаменаційної комісії на юридичному факультеті ЛНУ ім. Івана Франка, до складу якої як завідувач кафедри входила Людмила Луць.

У Шевченківському райсуді Львова цивільна справа за позовом Людмили Луць до журналістів розглядалася майже два роки – суддею Валентиною Свірідовою. У результаті рішення було ухвалено на користь позивача  (відповідачів суд зобов’язав опублікувати «спростування» частини інформації, що містилася в публікації Віктора Корнієнка, а також стягнути з них в користь позивача відшкодування моральної шкоди, судовий збір та витрати на експертизу  на загальну суму понад 27 тис. грн).

При цьому, ухвалюючи зазначене рішення, суддя Валентина Свірідова допустила, на нашу думку, ряд грубих порушень норм чинного законодавства: не з’ясувала обставин справи, керувалася неприпустимими доказами, незаконно та безпідставно звільнила позивача від доказування та прийняла на віру його доводи, проігнорувала основні принципи цивільного судочинства – законності, змагальності, рівності сторін.

Отож, відповідачі рішення суду про часткове задоволення позову Людмили Луць розцінили як незаконне та необґрунтоване, до Апеляційного суду Львівської області було подано апеляційну скаргу.

За дивним збігом обставин головуючим суддею для розгляду даної скарги було визначено суддю Романа Савуляка, який, як зазначено в його електронній декларації, є головою Державної екзаменаційної комісії на юридичному факультеті ЛНУ ім. Івана Франка  та отримує за це заробітну плату за сумісництвом.

Цікавим є і те, що Романа Савуляка на цей час визначено також головуючим суддею для розгляду апеляційної скарги на ухвалу Сихівського райсуду Львова  – у справі за позовом Людмили Луць до вчительки Тетяни Заячук про захист честі, гідності та ділової репутації.

Що криється з таким «дивним збігом» під час автоматизованого розподілу судових справ між суддями в апеляційній інстанції, вочевидь, мають з’ясувати правоохоронні органи.

Головна мета акції – привернути увагу громадськості, влади до конкретних фактів, що, на нашу думку, свідчать про судове свавілля та кругову «юридичну» поруку.

Львівські суди не повинні бути ганьбою українського суспільства.

Журналісти теж мають право на справедливий суд».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ