Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Судові перипетії проспекту Шухевича в Києві

Окружний адміністративний суд Києва заборонив Київській міській раді подавати на підпис меру й публікувати рішення про перейменування проспекту генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича до ухвалення рішення у справі позову до Київради

Копію ухвали суду опублікувала на своїй сторінці у Facebook Олена Бережна, директор ГО "Інститут правової політики й соціального захисту", що представляє позивача.

Позов до міської ради подали дві ГО: "Антифашистська правозахисна ліга" та "Єврейська правозахисна група". За даними "Дзеркала тижня", керівниками другої є колишній депутат від Партії регіонів Ірина Бережна та її мати Олена Бережна.

Цю ситуацію прокоментував Голова Українського інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович на своїй сторінці у Facebook:

«Суд НЕ ЗАБОРОНЯВ перейменування проспекту Ватутіна на проспект Шухевича.

Прийнята ухвала не свідчить про те, що суд погодився із позовними вимогами чи вже прийняв рішення їх задовольнити. Це так зване «забезпечення адміністративного позову», тобто кроки, вжиті судом на час, поки він буде розглядати справу по суті. 

Тобто тимчасово призупинено процес перейменування, але ані не скасовано його, ані не визнано протиправним. 

Формально закон передбачає можливість такої заборони вчиняти певні дії. Але чітко визначає підстави для прийняття подібних ухвал про забезпечення позову:

- має існувати очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам чи інтересам позивача;

- або мають існувати очевидні ознаки протиправності рішення Київради, яке оскаржується;

- або без забезпечення позову захист прав чи свобод позивача буде неможливий чи суттєво ускладнений. 

Незрозуміло, яким чином рішення Київради про перейменування однієї з вулиць міста може становити «очевидну небезпеку» порушення прав чи інтересів позивачів – громадських організацій. 

Прийняття рішення здійснювалося за процедурою, визначеною законом: було проведено громадське обговорення (на якому більшість підтримала перейменування), проект рішення розглядався комісією з питань найменувань та профільними комісіями Київради. За рішення проголосувала більшість депутатів ради. 

Отже, потрібно дочекатися повного тексту ухвали (суд має її скласти не пізніше 5 днів). 

Цю ухвалу має право опротестувати відповідач – Київрада, а також особи, які не є учасниками справи, якщо така ухвала порушує їх права, свободи чи інтереси.»

Нагадаємо, 1 червня Київрада проголосувала за перейменування проспекту Ватутіна на проспект Романа Шухевича.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ