Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Святійший Патріарх Філарет очолив Пасхальне богослужіння

Святійший Патріарх Філарет очолив Пасхальне богослужіння. Про це Гал-інфо повідомили в прес-службі Київської Патріархії.

16 квітня 2017 року – найбільше християнське свято – Світле Христове Воскресіння. У ніч з 15 на 16 квітня 2017 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Володимирському кафедральному соборі очолив Пасхальні богослужіння – полуношницю, хресний хід, Великодню утреню та Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого.

Близько 20 години 15 квітня з Єрусалимського храму Воскресіння Христового до Володимирського собору було привезено Благодатний вогонь або Святе світло, як цей вогонь називається у грецькій традиції. З благословення Святійшого Патріарха Філарета благодатний вогонь до України був доставлений делегацією УПЦ Київського Патріархату, а до Патріаршого собору громадськими діячами Павлом Мовчаном та Миколаєм Голомшою. Святе світло у головному храмі Києва зустрів настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек разом з духовенством. Із кафедрального собору Благодатний вогонь був розвезений по храмах і монастирях столиці та Київської області.

Під час Великодньої відправи Предстоятелю Київського Патріархату співслужили настоятель храму та клірики кафедрального собору.

За богослужінням молились Президент України Петро Порошенко разом зі сім’єю, а також Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, Міністр культури України Євген Нищук, Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, урядовці, громадські діячі та інші поважні гості.

Незадовго до опівночі Патріарх із духовенством та парафіянами вийшли на хресний хід навколо собору, який за уставом завершився перед закритими дверима храму, що символізують собою закритий Гріб Господній. Тут розпочалася Пасхальна утреня і вперше цього року було проголошено: «Христос Воскрес!».

Далі Святійший Владика, духовенство та парафіяни увійшли до храму, де утреня продовжилась каноном Пасхи. Під час утреньої клірик кафедрального собору протоієрей Петро Зинич прочитав Оголошувальне слово святителя Іоана Золотоустого. Ця Пасхальна проповідь, виголошена великим учителем Церкви ще у ІV столітті, читається у храмах щороку у день свята Світлого Христового Воскресіння. Під час утреньої Предстоятель Київського Патріархату виголосив своє цьогорічне Пасхальне послання.

Після завершення утрені, богослужіння продовжилося співом Пасхальних часів та святковою Божественною літургією. Під час літургії, за традицією, Пасхальне Євангеліє (Ін. 1: 1-17) читалося різними мовами. Патріарх Філарет почав читання грецькою, а далі священнослужителі продовжили читання українською, слов’янською, латинською, російською, англійською та німецькою мовами. Велика кількість вірян причастились святих Христових Таїн.

Богослужіння завершилося освяченням артосів (пасхальних хлібів, які знаходяться біля вівтаря у храмі впродовж Світлого тижня, а у Світлу суботу роздаються вірним), а також пасок і великодніх приношень.

За літургією співав Патріарший хор (регент Вероніка Матвієнко) та кліросний хор Володимирського собору (регент Тетяна Солосич).

Упродовж всієї служби собор та прилегла територія були наповнені численними богомольцями, а потік бажаючих освятити великодні приношення не переривався.

У Володимирському соборі, з благословення Святішого Патріарха Філарета, о 7 та 10 годині також звершувались Літургії, а священнослужителі впродовж всього дня освячували великодні приношення вірян.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ