Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Ситуація в зоні АТО на 12:30 15 листопада

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Інтенсивність обстрілів, диверсійних рейдів та атак російських найманців зростає. Триває передислокація ЗС РФ до українсько-російського кордону та постачання Росією озброєння, боєприпасів і матеріально-технічних засобів терористам.

Таку інформацію оприлюднив сьогодні під час щоденного брифінгу заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Полевий.

Ми неодноразово повідомляли про факти проходу на територію України колон техніки або постачання з Росії, що є відвертою агресією проти України.

В жовтні зафіксовано рух російського Т-72Б у Красному Лучі Луганської області. Даний тип танків перебуває на озброєнні винятково в танкових підрозділах Збройних Сил Російської Федерації, і не міг бути в Україні з інших причин окрім, як через агресію Збройних сил Росії. Т-72Б – це модифікація танку Т-72 третього покоління. На даному зразку встановлено динамічний захист “Контакт”, більш досконала система управління вогнем. Також на танку встановлено новий радіокомплекс “Абзац” та двигун потужністю 840 к.с.

29 жовтня 2014 року було зафіксовано колону бронетанкової техніки Збройних Сил Російської Федерації, яка рухалась з міста Сніжне Донецької області у напрямку міста Донецьк. У складі колони також перебували танки типу Т-72Б з російськими прапорами.

Також є фотодокази від 29 жовтня 2014 року, як в місті Антрацит зафіксовано колону бронетехніки Збройних Сил Російської Федерації у складі танків Т-72Б та БМП. Особовий склад на техніці одягнений у військову форму російського зразка без розпізнавальних знаків.

Минулої доби найскладніша ситуація залишалася на Дебальцевському плацдармі. Саме там зафіксовано найбільшу кількість обстрілів наших позицій. Так, поблизу с. Орлово-Іванівка терористи двічі обстріляли з мінометів взводний опорний пункт сил АТО та із засідки атакували колону. Військові зазнали втрат, але вступили в бій та відбили атаку ворога.

Біля самого міста Дебальцеве та під Санжарівкою Артемівського району позиції сил АТО терористи обстріляли з «Градів», мінометів і стрілецької зброї. Не вщухав вогонь поблизу с. Нікішине Шахтарського району та у передмістях м. Єнакієве та Дзержинська.

Також ворог обстріляв наші позиції у с. Міус та поблизу смт Чорнухине Попаснянського району.

На Донецькому напрямі протягом доби в районі Донецького аеропорту бойовики двічі відкрили вогонь з мінометів по позиціях українських військових. Напад було відбито. Підрозділи, що несуть оборону цього стратегічного об’єкту, отримали додаткові засоби для ефективного знищення ворога у будь-який час доби та в будь-яких погодних умовах.

З артилерії та мінометів були обстріляні позиції сил АТО біля н.п. Авдіївка, Піски, Красногорівка, Мар’їнка. У районі дамби біля с.Первомайське Ясинуватського району потрапив у засідку мінометний взвод військових. Після отримання сигналу про напад на підмогу вирушила штурмова група, яка відбила напад диверсантів.

На Луганському напрямку найгарячішими були позиції в районі смт Станиця Луганська та с. Вільхове Станично-Луганського району. Українські військові витримали обстріли снайперів, а також з реактивних систем залпового вогню.

На Первомайському напрямку вогневі атаки відбувалися у районі с. Сокільники Новоайдарського району, у передмістях Кіровська та на правому березі р.Сіверський Донець. Поблизу с. Трьохізбенка терористи відкрили вогонь з танків, мінометів і стрілецької зброї.

На Маріупольському напрямку росіяни тричі використовувати безпілотники поблизу Сартани. Терористи з мінометів обстріляли опорні пункти сил АТО біля сіл Гранітне, Павлопіль та Новогригорівка.

Внаслідок цих сутичок за минулу добу загинули 7 військовослужбовців, 10 отримали поранення.

Президент України Петро Порошенко нагородив державними нагородами 238 військовослужбовців, які проявили мужність і героїзм у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. 169 військових нагороджено посмертно.

Зокрема, орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) нагороджений старшина Олексій Глобенко. Під час пошуку збитого бойовиками пілота літака Збройних Сил України група спеціального призначення вступила в бій з противником, який мав переважаючу силу. Старшина Глобенко особисто знищив бронетранспортер та двох терористів, але внаслідок розриву снаряда ворожої артилерії отримав смертельне поранення.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено молодшого сержанта Дмитра Гонтаренка. Відділення під його командуванням під час проведення розвідки біля міста Амвросіївка знищило добре укріплену вогневу точку противника та вміло скорегувало вогонь нашої артилерії по позиціям бойовиків.

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено майора Олександра Білобородька. Після поранення майор вміло керував підрозділом під час евакуації поранених із зони артилерійського обстрілу. Знищивши засідку бойовиків, він вивів колону на підконтрольну українським військам територію.

В Донецькій області на вшанування пам’яті військовослужбовців Національної гвардії та працівників спецпідрозділу МВС Івано-франківської області, які загинули біля Слов’янська в районі г. Крачун, відкрито пам’ятний хрест. У червні 2014 р. ворогом було збито український гелікоптер Мі-8, внаслідок чого загинуло 12 українських військових, серед яких 6 – військовослужбовців Національної гвардії України.

На озброєння Нацгвардії щодня надходить автомобільна та бронетанкова техніка. З моменту реформування внутрішніх військ у Національну гвардію України за рахунок держбюджету було придбано понад тисячу одиниць автомобільної техніки, серед яких і вантажні автомобілі для перевезення особового складу, автобуси та автомобілі для технічних потреб (перевезення продуктів харчування та озброєння).

З початку проведення АТО до Нацгвардії поставлено 40 БТР 4-Е, які добре зарекомендували себе з точки зору захисту. Триває закупівля БТР 3-Е1.

Нещодавно Нацгвардія отримала від «Укроборонпрому» 10 танків Т-64БВ. Нова техніка дозволяє зменшити до мінімуму втрати особового складу та давати гідну відсіч ворогу.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Кількість жертв учорашнього обстрілу терористами в с.Трьохізбенка Новоайдарського району зросла. Нагадаємо, що вранці бойовики з с.Весела Гора обстріляли Трьохізбенку з мінометів та систем «Град». Одна з мін вибухнула на вулиці, якою йшли 38-річна жінка з донькою (за уточненими даними, дитині було 9 років). Також загинула 86-річна жінка та 58-річний чоловік. Люди просто перебували у дворі біля своїх хат, коли поблизу розірвалися снаряди артилерії бойовиків.

Цієї ночі під обстріл терористів потрапив голова Станично-Луганської райдержадміністрації Євген Бідашко, якого було призначено на цю посаду 13 листопада. Після двох годин ночі бойовики т. зв. ЛНР обстріляли з систем залпового вогню «Град» селище Макарово, що в передмісті Станиці Луганської. Один зі снарядів влучив у будинок, де ночував голова РДА. Будівлю частково зруйновано, через вибиті вікна всередину залетіли осколки бойової частини снаряда. На щастя, Євген Бідашко не поранений. Вже зранку він вийшов на роботу. Це бойовий офіцер, який перебуваючи у лавах МВС, пройшов найгарячіші в криміногенному плані точки України.

У м. Кіровське Донецької області внаслідок артобстрілу терористами шахти «Комсомолець Донбасу» загинув гірничий майстер, ще двоє працівників отримали поранення.

Вчора жителі Краматорська Донецької області отримали чергові 26 тонн гуманітарної допомоги від рятувальників ДСНС України. 2 вантажівки з продуктами харчування та речами першої необхідності були придбані київськими рятувальниками на кошти, виділені Урядом України для забезпечення першочергових потреб.

Наразі гуманітарну допомогу розвантажують на складах і в подальшому працівники Донецької ОДА розповсюдять її серед жителів регіону.

Загалом до Донецької та Луганської областей рятувальники вже доставили близько 400 тонн продуктів харчування та речей першої необхідності.

У м. Костянтинівка Донецької області за участю міського відділу зі справ сім’ї і молоді та центру соціальних служб для дітей сім’ї та молоді розпочав роботу гуманітарний проект, що фінансується USAID та реалізується за підтримки чеської гуманітарної організації «Людина в біді». Переселенці мають можливість звернутися, оформити відповідні документи та отримати одноразову грошову виплату, ліки, теплий одяг, обігрівачі, їжу, харчування для немовлят. На сьогодні зареєстровано 73 звернення, робота з переселенцями триває.

Міжнародна підтримка

Напередодні зустрічі глав держав G20, яка розпочалася в Австралії, у російських ЗМІ було оприлюднено черговий фейк. В ефірі одного з телеканалів було показано змонтований фотознімок, на якому начебто зафіксовано момент знищення боїнгу «Малайзійських авіаліній» ракетою «повітря-повітря» з винищувача. Цей фейк було розвінчано буквально протягом 30 хвилин. Він виявився досить грубою підробкою.

Цього тижня це вже друга недолуга спроба російської пропаганди вплинути на міжнародну аудиторію. Перша стосувалася вигадки про начебто участь у боях на боці України терористки Саманти Лютвейт, більш відомої як «Біла вдова». Ми пов’язуємо це з тим, що на українську аудиторію вигадки росіян вже майже не діють, тому вони почали активно «обробляти» іноземну аудиторію. Але на заході також дедалі більше ЗМІ викривають російську пропаганду. Показовим є той факт, що навіть у Росії окремі ЗМІ видалили публікації згаданого вище фейкового знімка.

ЄС продовжить використовувати усі дипломатичні інструменти та, зокрема, санкції, щоб досягнути політичного вирішення ситуації в Україні. Про це заявив президент Європейської ради Герман ван Ромпей в Австралії під час саміту G20. «Росія повинна зупинити рух зброї і військ зі своєї території на територію України, а також відкликати ті, які вже там присутні», – додав він. За словами президента Європейської ради, в понеділок глави МЗС обговорять подальші кроки у відповідь на ескалацію конфлікту.

Президент Словаччини Андрей Кіска заявив, що офіційна Братислава має намір підтримати рішення ЄС щодо запровадження чергових санкцій проти Росії у разі, якщо такі заходи підтримають інші країни-члени Євросоюзу.

Міністр оборони Естонії Свен Міксер вважає, що на тлі української кризи керівництво НАТО повинне використовувати «політику сили» щодо Росії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звинуватив Росію в агресивних діях щодо України та НАТО. За його словами, Росія порушила міжнародне право в Україні й проводить політику, що загрожує безпеці в Європі. «Росія несе відповідальність за агресію, вона порушила міжнародне право, вона не поважає суверенітет і територіальну цілісність України, і вона підірвала заснований на правилах порядок, що панував у Європі протягом багатьох років. Як наслідок, важко продовжувати політику співпраці, як ми б того хотіли», – сказав пан Столтенберг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ