Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ситуація зі сміттям критична. Львів просить допомоги

Сьогодні, 18 січня, під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, було прийнято рішення про те, щоб звернутися до голів обласної та Державної комісії з питань ТЕБ і НС щодо надання дозволу на вивіз твердих побутових відходів на полігони в межах області та держави. Таке рішення прийняли зважаючи на складну ситуацію з вивезенням побутових відходів у Львові через блокування полігонів Львівської області та інших областей України. про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як розповів під час засідання комісії міський голова Львова Андрій Садовий, ситуація є нетипова. «Більше, ніж 400 майданчиків є переповнені. Двоє перевізників, фактично, фізично не мають куди вивозити сміття. Ті полігони, які працювали раніше, з якими були домовленості, на жаль, сьогодні з тих чи інших причин не продовжують угоди на вивезення відходів. Мова йде про 2 компанії – ДВ-Екосвіт і САТ. Чотири інші компанії стараються – АВЕ, Санком, Грінера, Львівспецкомунтранс, але дуже складно. Кожен день йде складна боротьба, машини з львівським сміттям, які їдуть у центральну Україну, де є домовленості з полігонами, зупиняють, не даючи можливості вивантажити сміття, ці машини скеровують назад до Львова у супроводі машин поліції», - зазначив мер Львова.

 «З кожним днем проблема вивозу сміття у Львові ускладнюється. Тому була скликане позачергове засідання комісії, яка прийняла рішення про те, що на даному етапі можемо клопотати перед обласною і державною комісіями ТЕБ і НС щодо розблокування полігонів на території Львівської області та полігонів на території України. Сьогодні такі клопотання мають бути направлені і голові обласної, і голові державної комісії ТЕБ і НС», - розповів начальник управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР Віктор Іваніцький.

Як пояснив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак, ситуація з твердими побутовими відходами у місті Львові сьогодні стає надзвичайною. «Проблеми, які накопичились за попередні місяці, стали критичними. Можливість вивозити сміття заблокована і вивозити сміття далі немає можливості. Перевізники пробували наскільки можливо розблокувати ту ситуацію, але факт є факт. З різних причинах їм пояснюють відмови. Просто не дають змоги вивезти сміття. Тобто ми зараз стоїмо перед фактом, що сміття накопичується, ми вивозимо, але не тими темпами, які мали би бути. Враховуючи потепління, яке незабаром буде, це може призвести до порушення екологічних норм та порушення санітарної ситуації в місті», - сказав під час засідання комісії ТЕБ та НС директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак.

За словами начальника управління охорони здоров’я ЛМР Володимира Зуба, накопиченням сміття на сміттєвих майданчиках в умовах плюсових температур, зокрема більше +8, спричинює те, що у смітті, харчових відходах, створюються сприятливі умови для розмноження умовнопатогеннх та патогенних  організмів. Відтак, зі зростанням температур повітря, сміттєприймальні майданчики стають джерелом інфекцій, зокрема,кишкових. «Така ситуація може зумовити часті і тривалі спалахи кишкових інфекцій серед населення міста Львова. Окрім того, за таких умов, незважаючи на регулярне проведення дератизації, кількість гризунів, які є переносниками різного роду небезпечних захворювань, може бути збільшена», - зауважив очільник.  

 «Важко спрогнозувати ситуацію завтрашнього дня. Ми зобов’язані сьогодні звернутись до обласної комісії, щоб було скликання обласної комісії. У нас є можливості на рівні області, я переконаний, розвантажити ситуацію. У Львові ми не маємо права мати полігон, відповідно до чинного законодавства. Будь-яка діяльність, будь-які дозволи, які стосуються діяльності по захороненню, мають право давати державні органи влади, органи місцевого самоврядування можуть лише сприяти. Ми маємо на території області достатню кількість полігонів, які можуть прийняти тверді побутові відходи зі Львова. Має бути відповідне рішення обласної комісії. Ми скеруємо матеріали на розгляд державної комісії з таким самим проханням.

Це є аномальна ситуація, коли в Україні не зауважують львівської проблеми. Можу офіційно заявити: я не буду вчиняти жодних дій, які можуть бути шкідливими для нашої держави, і не буду давати нікому жодних команд на будь-які голосування, які можуть призвести до зміни устрою у нашій державі. Це моя принципова позиція.

Громада повинна бути нашим союзником, бо мова йде про відходи кожного. Люди схвильовані і розуміють ситуацію», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий». 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ