Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Тадей Едер попрощався з Львівським оперним театром

Сьогодні, 17 лютого, генеральний директор-художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, заслужений працівник культури України Тадей Едер виходить на пенсію і святкує свій 74-й день народження.

Отож, нині  зі сцени Львівської опери линуло дуже багато теплих привітань Тадею Едеру. Колектив підготував святкову концертну програму. Були присутні друзі, колеги за фахом, а також представники влади.

«Я дякую Господу Богу за те, що він мені дозволив стільки років бути з вами тут у цьому будинку, у своєму місті, у своїй Україні. Щось разом ми зробили для свого народу, своєї публіки, своїх нащадків. Я вам низько кланяюся, обнімаю, цілую, шаную і люблю» - сказав Тадей.

Тадей Олександрович не стримував сліз, згадуючи про свою маму: «Я хочу подякувати своїй мамі. Коли вона, будучи у поважному віці, прийшла сюди до мене і подивилася, що нам вдалося зробити у цьому театрі, сказала такі слова: «Запам’ятай сину, запам’ятай, ти для людей, а не люди для тебе». Мені здається, я виконав заповіт своєї мами».

 «Скільки відбулось чудових прем’єр, концертів, фестивалів конкурсів, – і все це під керівництвом Тадея Олександровича. А статус національного? Саме він переконав усіх, включно з президентом, щоб цей статус був наданий достойному театру», – зазначив під час вітання начальник управління сценічного і візуального мистецтва Мінкультури Павло Білаш.

Він вручив Тадею Едеру відзнаку Мінкультури за вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва, багаторічну плідну працю та високий професіоналізм.

Також Тадей Едер отримав нагороди і від Львівської ОДА та від Львівської облради.

«Театр – це казка. Коли я приходжу сюди, то здається, що музи, які над залом, спускаються на сцену. Вони спускаються, а крила надаєте їм Ви, пане Тадей, своєю невтомною працею, любов’ю, щирістю, мудрістю. Щиро зичу здоров’я, натхнення, любові і молодечого запалу в очах», – привітала заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос.

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк подякував Тадею Едеру за невтомну працю, і її плоди для культурного життя Львова та області.

«Я маю честь знати Тадея Олександровича багато років. Ми перебували в одному сесійному залі протягом п’яти років. Ви, Тадею Олександровичу, надзвичайно щира, позитивна і розумна людина. На жаль, ви не будете більше керувати Оперним театром, але ваш внесок у Львівську оперу був безцінним», – заявив Володимир Гірняк.

Мер Львова Андрій Садовий також доєднався до привітань,  і подарував Тадею Едеру кілька томів книжок.

«Я хочу, аби ще наступних 74 роки ви тішили нас своєю творчістю, майстерністю, розумом і великою кількістю друзів» - сказав Андрій Садовий.

«Прощання – це завжди складно і зворушливо. Але, коли людина відходить без всякої слави, тоді говорять «О, добре, що пішов!», і це сумно. Але коли директор в ореолі слави сяє, як зірка, це прекрасно. Тадей зробив стільки добрих справ, що зараз навіть не перерахувати. Але потрібно прощатися і потрібно, аби Тадей хоч трішки відпочив», – додала літературний редактор Львівської опери Надія Труш.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ