Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Тариф на природний газ для населення може знизитися майже на 2 тис. грн – аудитор

За повідомленням «Нафтогазу», наразі з МВФ погоджується питання зниження тарифу для населення в разі падіння ціни імпортного газу нижче $ 209 за тисячу кубів. Спеціалісти «Публічного аудиту» розрахували, що тариф для населення, якщо вдасться досягнути згоди, можна знизити на 25%, або на 1848 грн.

«Для розрахунків ми взяли за аксіому формулу НАКу, свідомо абстрагувавшись від поняття національного видобутку, скорочення на 19 % споживання природного газу по країні, на чому неодноразово наголошував прем’єр-міністр і що, безперечно, також має позначатися на кінцевому розмірі тарифу. Так-от, відштовхуючись суто від вартості імпортного газу ($220) та ціни на природний газ як товар ($315) на момент ухвалення чинних на сьогодні тарифів, аудитори вивели відповідний відсоток покриття вартості імпортного блакитного палива в структурі верхньої межі тарифу для населення – 70%», – розповідає заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

Якщо зараз, при тарифі у 7188 грн за тисячу кубів, ціна на газ як товар становить 5 044 грн, то при вартості імпорту в $ 209, така ціна знизиться до 3500 грн (за формулою: (209 х 24,1) х 0,7 = 3500 грн). «До цієї суми додамо 948 грн за послуги з транспортування та постачання, ПДВ й отримаємо тариф у 5340 грн за тисячу кубометрів. Це той тариф, який може діяти для населення вже з квітня наступного року, і споживачі сплачуватимуть за відповідну комунальну послугу на 25% менше», – пояснює фахівець.

Тому, за його словами, березневе рішення НКРЕКП, правомірність якого зараз розглядає  Конституційний Суд, формально в подальшому не матиме правових наслідків для розвитку ситуації на ринку. «Питання важливіше розглядати в іншій площині, адже, якщо  нормативно-правовий акт визнають таким, що порушує вимоги Основного закону, це автоматично означатиме нікчемність усіх юридично-правових наслідків, до яких призвело його виконання. Іншими словами, всі платіжки за сплачені житлово-комунальні послуги за встановленими НКРЕКП тарифами мають перерахувати за попередніми тарифами, які діяли протягом 2014 року, а витрати громадян – компенсовані.  Сума цих коштів вимірюється десятками мільярдів гривень, і в цьому ключі треба брати до уваги й збитки для бюджету у вигляді субсидійних компенсацій, обсяг яких вже перевищив 20 млрд грн. Тому в світлі цього Конституційному Суду на рівні державної політики, очевидно, не вдасться бути повністю незаангажованим та незалежним у цьому питанні, і на компенсації людям розраховувати все-таки не варто», – вважає спеціаліст «Публічного аудиту».

Разом з тим, за словами Вігірінського, пільговий тариф у 3600 за тисячу кубів також буде скасований, адже закупівельна вартість газу має поступово збільшитися до $ 150. Як заявив глава «Укргазвидобування» О. Прохоров, у компанії розраховують що ціна на газ, який вони видобувають, із квітня 2016 року збільшиться як мінімум у 1,5 рази, до 2 475 гривень. До 2017 ж року для стабільного видобутку газу на рівні 14,5 млрд кубометрів компанія має вийти на ціну 3,5 тис. грн за тисячу кубометрів.

«Фактично, виходячи з середньої розрахункової вартості природного газу для України в $ 140–150 за тисячу кубів, мета, яку поставили перед собою нові реформатори на чолі з Арсенієм Петровичем, а саме викорінення поняття газу власного видобутку, досягає успіху, оскільки з підвищенням закупівельної ціни та зниженням ціни імпортного природного газу, будуть розмиті межі цих двох понять і газ буде товаром з єдиною ціною, без врахування особливостей та місць видобутку.  Тому слід очікувати єдиного тарифу, наближеного до 5500 грн за тисячу кубів», – прогнозу він.

Як акцентує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб, проблема зменшення тарифу на газ для населення на сьогодні вкрай актуальна й тому, що вона напряму пов’язана з інфляційними процесами в країні. Так, теперішня ситуація з курсом ставить під сумнів реалістичність прогнозів Міністерства фінансів України щодо середньорічного курсу гривні в 2016 році на рівні 24,1 грн/$  – ми вже зараз перетнули цю позначку. «Знецінення курсу гривні, безсумнівно, позначиться на вартості продовольчих товарів, а тому Уряду треба шукати способи, як знизити індекс споживчих цін у 2016 році. Зменшення тарифу на природний газ для населення – універсальне для цього рішення», – переконаний Гольдарб.

За його словами, плачевність ситуації з тарифами, які абсолютно непропорційні рівню доходів людей,  опосередковано підтверджують і в Мінсоцполітики. Так, на кінець року субсидію отримуватиме до 5 млн сімей, тобто, близько третини всього населення країни. Сім’ям, які вперше звернулися за субсидією протягом двох місяців із початку опалювального періоду (зокрема, у Києві – до 10 грудня 2015 року, оскільки опалювальний період розпочався 10 жовтня 2015 року), вона призначатиметься з початку опалювального періоду.

 

«Така поступка споживачу покривати навіть ті місяці, протягом яких людина не мала права претендувати на компенсацію, говорить лише про одне: наднизький рівень доходів українців паралельно з колосальними сумами платежів заганяє людей за межу виживання. І, для того щоб прикритися видимістю хоч якихось дій, урядовці вирішили зробити мінімальну подачку людям. Проте напруги навколо проблеми це ніяк не знизить, і найбільш незахищеним верствам населення все одно не по кишені такі непідйомні, нічим не обґрунтовані тарифи. Схоже, у владі свідомо йдуть на те, що в підсумку ця тарифна політика матиме для багатьох громадян нашої країни летальний наслідок», – резюмує Гольдарб.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ