Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Технічне забезпечення львівських театрів відстає від закордонних на 60 років

Сьогодні, 20 листопада, на прес-конференції з нагоди відкриття фестивалю «Драма.ua» не оминули такої болючої теми як стан приміщень львівських театрів – їхню інфраструктуру та технічне забезпечення.

Насамперед коротко окреслила ситуацію заступник начальника управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш, наголосивши на тому, що український театр нині перебуває в кризі.

«Криза у всьому – у творчості, інфраструктурі, управлінні. Свідчень цьому є безліч – це і у Львові, і у Києві…», – пояснила вона. Водночас вона додала, що, зважаючи на потреби сучасного театру, інфраструктура наших українських, зокрема, львівських, дуже технічно відстала.

Втім криза, за словами Ірини Магдиш, не завжди полягає лише в фінансуванні.

Зокрема, як вона зауважила, йдеться про кризу в мисленні – і театрального менеджменту, і місійності театру. «Криза – це така больова точка, яка дозволяє ці моменти побачити, відчути і переосмислити», – наголосила  заступник начальника управління культури ЛМР.

«В цьому величезна роль фестивалю «Драма.ua», вони показують до чого можна прагнути, тому що, якщо ми не будемо бачити чого ми хочемо, то й далі сидітимемо в своєму львівському театральному болітці…», – переконана Ірина Магдиш.

Своєю чергою куратор програми фестивалю «Драма.ua» Оксана Дудко розповіла про те, що зважаючи на ситуацію з нашими театральними приміщеннями, до гостей, які прибудуть на дійство із-за кордону, ставилася така вимога, щоби вони їх не потребували. «Львівські театральні приміщення – це стандартні сцени-коробки, в яких грають вистави і в Європі, але щоразу менше. Простору, де показувати сучасні вистави нема…», – пояснила куратор фестивальної програми.

Так, за словами Оксани Дудко, одна з камерних вистав, яку демонструватимуть в Першому українському академічному театрі для дітей та юнацтва, потребує 45 кВт, натомість в ТЮЗі є лише 20 кВт. «Відповідно, ставитимемо такий генератор, як в найбільших openairв Україні», – пояснила вона.

Водночас, куратор додала: «Ми працюємо з практично всіма технічними компаніями, які є в Львові, – від маленьких до великих, але вони не змогли знайти апаратуру, тому нас частково за великі гроші виручає столиця».

Також, за словами Оксани Дудко, виручають і самі театрали: «Наприклад, театр Futur (Кельн), який ставитиме «Ніч в Афганістані», літаком привіз зі собою багато декорацій та технічного забезпечення. Польські театри їдуть до нас великими вантажівками …». І додала: «В технічному забезпеченні між нами десь приблизно 60 років різниці».

Нагадаємо, фестиваль «Драма.ua» розпочнеться 21 листопада і триватиме протягом чотирьох днів. Надійстві презентують 7 вистав. Постановки представлять театральні колективи з Центральної та Східної Європи – Futur (Кельн), Ad Spektatores (Вроцлав), Драматичний театр імені Єжи Шанявського (Вальбжих), Feste (Брно), Studio 12 (Братислава), Центр сучасної драматургії (Єкатиринбург).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ